NOVI ŽIVOT SE RAĐA U Žrnovnici cvatu jabuke, izgorene masline i voćke “bacaju” mladice

Dobre vijesti stižu iz požarom stradale Žrnovnice

Tri je tjedna prošlo od velikog požara na istočnim dijelovima Splita i zapadnom dijelu Poljica. Požar zahvatio je površinu od 4500 ha u duljini od oko 18 km. Zabilježena je velika materijalna šteta oko 200 milijuna kuna u šumskom području i 20-ak milijuna kuna na privatnim dobrima, od čega je 80-ak posto na poljoprivrednim dobrima, a 20-ak posto na nekretninama.


U Splitu je izgorjelo šuma u površini 1200 hektara.

Dalmacija je ovoga ljeta pogođena rekordnim vrućinama i velikom sušom, pa vegetacija dodatno trpi. Bez obzira na sve, današnje fotografije iz Žrnovnice, koja je u katastrofalnom požaru pretrpjela najveće štete, bude optimizam.

Izgorjela priroda počinje se obnavljati! Neke od izgorjelih maslina počinju puštati mladice, a slično je s lozom, jabukom, kruškom, orahom… U Aljinovićima su neke jabuke u punom cvatu! Na izgorenim prostranstvima javljaju se prve zelene travke. Za ovo “izvanredno” buđenje prirode pojaviše je zaslužno nekoliko litara kiše koje je palo 25. srpnja. Da je bilo više kiše, priroda bi još više živnula, ovako se čekaju prvi obilnije oborine.

Prizore iz Aljinovića pogledajte u priloženoj fotogaleriji.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0