NOVI DALMATINSKI SLAVUJ Marko Škugor osvaja srca publike gdje god da zapjeva

U razgovoru za naš portal, Marko Škugor osvrnuo se uspješno glazbeno ljeto iza njega, kao i na niz stvari iz njegovog bogatog glazbenog života

Dalmacija je prije četiri godine izgubila svog slavuja, Vinka Cocu. Iako će Coce uvijek biti nezamjenjiv, neka nova imena iz Dalmacije nastavljaju oduševljavati svojim vokalnim sposobnostima. Jedno od takvih imena je Šibenčanin Marko Škugor koji je imao najuspješnije ljeto u svojoj dosadašnjoj karijeri. Odnio je pobjedu na Splitskom festivalu pjesmom “Ka dica” (Grand prix). Marko je lani objavio svoj album prvijenac “Dalmatinska vilo” koji je postao jedan od najprodavanijih domaćih albuma prošle godine.


Marko je prije nekoliko dana ponovno došao na naslovnice domaćih medija zbog svoje prekrasne izvedbe pjesme “Samo s tobom sam upoznao ljubav”. Naime, njegova izvedba jako dojmila sve pristune na vjenčanju, a mladu i kuma pjesma je dirnula do suza.

Po struci je magistar ekonomije, živi u sretnom braku i ima dva prekrasna sina. Da je velika srca dokazuje činjenica da se rado odaziva (besplatno) na humanitarne koncerte. Tako je prije dva tjedna nastupio na humanitarnom koncertu u Žrnovnici, gdje su se prikupljala sredstva za obitelji kojima je veliku štetu načinio srpanjski katastrofalni požar.

U razgovoru za naš portal, Marko Škugor osvrnuo se uspješno glazbeno ljeto iza njega, kao i na niz stvari iz njegovog bogatog glazbenog života.


Ovo ljeto ostvario si pobjedu na Splitskom festivalu, lani su bio pobjednik Šibenske šansone. Kako se nosiš s tom činjenicom i što ti nagrade predstavljaju?

– Presretan sam! Osvajanje Splitskog festivala je oduvijek bio moj san. Ipak, puno bitnije od pobjede mi je da pjesma nakon festivala zaživi među ljudima, da je pjevaju i s guštom slušaju.Ovogodišnje pobjede nisu ti prve u karijeri?

– Tako je. Zaista sam ostvario dosta pobjeda na festivalima. Prošle godine pjesma “Samo ti si” pobijedila je na Šansoni u Šibeniku, a tu su i pobjede na Kaštelanskom festivalu u duetu s klapom Maslina, Trogirskom festivalu.. ali i pobjeda na Splitskom festivalu iz 2014. uz Alena Nižetića i Duju Cocu s pjesmom “Devet slova jedne riči”.

Interesantno je da je u obje moje pobjede na festivalima u Splitu glazbu za pjesme napravio splitski skladatelj Pero Kozomara.

Teško pitanje: koji ti je festival draži onaj splitski ili šibenski?

– Zaista teško pitanje, ali ipak se moram odlučiti za Splitski. Moram priznati da je bio prekrasan osjećaj pobijediti.

Imaš samo 27 godina i ostvaruješ rezultate kakvi mnogi za karijere ne ostvare. Koja je tajna tvoje uspješnosti?

– Rad i upornost! Ponavljam, važnije od pobjeda na festivalima je da pjesme žive i nakon festivala.

Što Marko Škugor privatno sluša od glazbe? Tko su ti glazbeni uzori?

Andrea Bocelli, Luciano Pavarotti, Placido Domingo… od talijanskih kancona do strastvenih španjolskih balada Julia Iglesiasa.

Kakav je tvoj komentar hrvatske estrade (reality zvijezde, doba YouTubea i društvenih mreža, cajke…). Zašto hrvatskih pjesama nema na stranim top ljestvicama?

– Nekad se nije moglo dogoditi da netko tko ne zna pjevati uopće snimi neku pjesmu, danas su stvari malo drugačije i tome se treba prilagoditi. Puno je faktora koji utječu na uspjeh u glazbenom svijetu, a dobro pjevanje postaje sve manje bitan faktor.

Na svjetskim glazbenim listama nas nema vjerojatno zato što ne stvaramo neke vrijednosti u glazbi i produkciji.

Usko si vezan uz klape i klapsku pismu. Ima li straha za dalmatinski klapsku pismu, može li je komercijalizacija ugroziti i događa li svojevrsna kriza šibenskog klapskog bazena?

– Nema straha za dalmatinsku klapsku pjesmu, pritom mislim da a capella pjevanje, jer uvijek će biti entuzijasta koji će to raditi iz gušta i ljubavi prema klapskom pjevanju.

Ipak, ne pratim više toliko zbivanja u klapskom svijetu, jer jednostavno od previše obaveza ne stignem.

Odradio si i niz uspješnih nastupa s ekipom “Četiri tenora”. Koncerti su puni gdje god da se pojavite?

– Koncerti budu pravi spektakli! Mi pjevamo i uživamo, puno je gdje god dođemo i dok nas publika bude voljela slušati u toj kombinaciji mi ćemo pjevati, jer nam je to zaista užitak i odmor od naših samostalnih koncerata.

U kojim krajevima Hrvatske najviše nastupaš, koja ti je najdraža publika?

– Teško je reći koja publika mi je najdraža. Ljeti sam uglavnom u Dalmaciji, tako da je prijeđem uzduž i poprijeko, a zimi idemo malo sjevernije. U 12. mjesecu ću imati četiri koncerta u Sloveniji, koja će biti najava za veliku turneju u 2018. godini koja će obuhvaćati sve veće slovenske gradove.

Nastupio si i na Eurosongu. Hrvatsku baš ne ide na tom natjecanju, što misliš u čemu je problem?

– Nastup i iskustvo s Eurosonga će mi zauvijek ostati u sjećanju. Problem je logistika i lobiranje, mi smo mala zemlja i zaista je teško očekivati da možemo napraviti neki zaista veliki rezultat.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0