Nova ciklona nad Dalmacijom: Obilna kiša na Hvaru i u Marini, plima na otocima i uz obalu

Do izražene ciklonalne plime došlo je diljem obale

Nova ciklona stigla je do Dalmacije tijekom ponedjeljka. Konkretnija kiša sigla je tek krajem dana i navečer. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, tijekom ponedjeljka najviše oborina palo je u Poljicima kraj Marine, 34 litre po kvadratnom metru. U Starom Gradu i Dolu na Hvaru palo je 30 litara, a slijede Žirje i Žaborić s 27, Vela Luka 25, Primošten 22, Zaton 21, Movarčica na Čiovu 21, Vodice i Prvić 20 tid.


Puhalo je umjereno, ponegdje i jako jugo. Olujni udari juga zabilježeni su na Svetom Juri na Biokovu, do 76 km/h. U Omišu je jugo imalo udare do 63 km/h, Klisu 55 km/h.

Konavle proljetnih 21 stupanj!

Jugo je donijelo visoke temperature zraka. Na splitskom području temperature su rasle do 16 stupnjeva, otoku Korčuli do 18°C, dubrovačkom području do 20°C, a najtoplije je bilo u Konavlima s čak 21°C!

Najviše dnevne temperature zraka u Dalmaciji 5.3.2018. (Pljusak.com)

Tlak zraka cijeloj je dana padao zbog približavanja ciklonalnog centra nad Italijom. U drugom dijelu tlak je ponegdje pao na niskih 992 hPa. Zbog sniženog tlaka zraka nad većim dijelom europskog kopna i na Jadranom, došlo je do pojave ciklonalne plime. Tako su se pod morem našle rive u Trogiru, na Čiovu, a u Starom Gradu more je prelilo desetak centimetara preko rive. Plime bi moglo biti i tijekom kišovitog utorka.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0