NEVRIJEME GODINE U DALMACIJI Orkanski vjetar do 142 km/h ruši stabla, rive pod morem, višemetarski valovi

Katamarani su privezani u lukama, u Dalmaciji puše najjače jugo ove godine


Najavljeno nevrijeme intenzivira se na Jadranu. DHMZ je još prije dva dana izdao crveni stupanj upozorenja zbog orkanskog juga i obilne kiše na Jadranu, osobito u Dalmaciji, a taj scenarij se sve više ostvaruje. Između Sicilije i Sardinije nalazi se centar vrlo duboke sredozemne ciklone koji se iz sata u sat produbljuje. Ciklonalni centar sljedeća 24 sata uputit će se prema Italiji i srednjem Jadranu, što će dodatno destabilizirati vrijeme na našem području.


Već do 12 sati pale su vrlo obilne oborine u dijelovima Dalmacije. Posljednja 24 sata u Veloj Luci pale su čak 222 litre kiše po kvadrantom metru, što znači da je u samo jedan dan pala skoro dvostruka prosječna mjesečna količina oborina. Obilne oborine izazvale su bujice, ima i poplavljenih podruma.

Oborine posljednja 24 sata (Pljusak.com)

Prema podacima Crometeo mreže postaja, u Veloj Njivi (Prančevići) palo je 56 mm oborine, a slijede Pula 53, Cres 47, Dol na Hvaru 44, Trilj 43, Vis 40 itd.

Dok su u unutrašnjosti zemlje srednjom dana temperature zraka većinom jednoznamenkaste, na jugu Dalmacije najviše dnevne temperature dosezale su čak 24 Celzijeva stupnja, a u srednjoj Dalmaciji ponegdje dosežu 20°C.

Najviše dnevne temperature zraka 12.11.2019. (Pljusak.com)

Ipak, glavna meteorološka vijest dana je vjetar. U Dalmaciji puše najjače jugo ove godine. U Dubrovniku je jugo na granici orkanskog prosjeka. DHMZ u 12 sati javlja prosjek od čak 30 m/s, a najjači udari dosežu 142 km/h. Valovi dosežu nekoliko metara, a član Crometeo tima snimio je jednu pogibeljnu situaciju s jedrilicom na uzburkanom moru.Na otoku Korčuli orkanski udari vjetra ruše stabla.

Foto: Ivana Biško

Uz visoke valove, koji su iz sata u sat sve viši u cijeloj Dalmaciji, sve je intenzivnija ciklonalna plima. Primjerice, u Splitu je tlak zraka pao na 997 hPa na razini mora i pao je za više od 3 hektopaskala posljednja tri sata. Tako su u Splitu poplavili niži dijelovi obale, na Bačvicama more prodire sve do kafića. Vrlo je slična situacija drugdje; u Omišu, Trogiru, na otoku Hvaru…

Problemi u prometu morem

U prekidu su:

trajektne linije: Prapratno-Sobra, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Vela Luka-Ubli, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Soline-Drvenik Veli-Drvenik Mali,
brodske linije: Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Zadar-Preko, Milna-Rogač-Split, Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd na Moru, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ,
katamaranske linije: Korčula-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Split-Bol-Jelsa, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Dubrovnik-Mljet-Lastovo, Rijeka-Rab-Novalja, Rijeka-Cres-Mali Lošinj.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime