Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem boravi na Braču gdje će svečano otvoriti radove na izgradnji obilaznice naselja Ložišća na otoku Braču.

Nakon pitanja vezanih uz otvaranje radova, novinare je zanimalo zašto otočka djeca s teškoćama u razvoju nemaju pravo na besplatan trajektni prijevoz zbog nužnih terapija na kopnu.

– Susreo sam se sada s predstavnicima udruga, upoznao sam se s tim problemom. Nije država nikad odbijala rješavanje tog problema, samo je potrebno izmijeniti zakon – kazao je Butković. Demantirao je da nema roka za donošenje novog zakona.

– Rokovi postoje, on će u ovoj godini biti promijenjen. Zakon je gotov, on ide sada u javno savjetovanje, mora ići u proceduru Vlade pa onda u proceduru Sabora. Za to je potrebno određeno vrijeme. Ali neće tu biti nikakvih problema, sve ćemo riješiti.

Podsjetimo, djeca s teškoćama u razvoju svakodnevno se susreću s brojnim preprekama koje im onemogućuju normalan život. Te su prepreke još veće djeci s teškoćama koja žive na brojnim hrvatskim otocima. Naime, država im omogućuje tek četiri vožnje trajektom godišnje uz popust od 75 posto. Sve ostalo na novčanicima je njihovih roditelja, a nemali broj djece na terapiju na kopno mora i nekoliko puta tjedno. Inicijativa za izmjenu jednog članka zakona koji bi riješio njihove probleme, zapela je na prvoj prepreci u Saboru, a na njihove apele zasad su gluhi i premijer Plenković i predsjednica Grabar-Kitarović.

Već 10 godina jedan članak zakona zagorčava život otočkoj djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima. Radi se o Zakonu o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu i njegovom članku 47 prema kojemu osobe s invaliditetom ne ostvaruju pravo na besplatan trajektni prijevoz, već samo četiri puta godišnje mogu ostvariti 75%-tni popust na Jadrolinijine trajektne karte.

Djeci s teškoćama u razvoju, koja i po četiri puta tjedno moraju na kopno na terapiju, ova zakonska ‘povlastica’ nikako nije dostatna, a za njenu izmjenu već se 10 godina bori Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju ‘Brački pupoljci’. Udruzi brojnim organiziranim akcijama i donacijama pomaže i Crveni križ Brač, čime je osiguran veliki broj terapija na otoku Braču, no niti to nije dovoljno za svu djecu kojoj je neophodna gotovo svakodnevna terapija. Takve je djece na Braču 53.

Svima njima godinama se obećaje cjelovita izmjena zakona, no ista nikako da se dogodi. Zato su udruga ‘Brački pupoljci’ i Crveni križ Brač krajem 2018. pokrenuli zajedničku inicijativu za izmjenu 47. članka Zakona na način da isti u budućnosti regulira ostvarivanje prava na besplatan prijevoz u javnom prijevozu za djecu s teškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku. Inicijativu su 16. studenog 2018., bez obzira na stranačku pripadnost, potpisali predstavnici svih osam jedinica lokalne samouprave s područja otoka (Supetar, Sutivan, Postira, Pučišća, Selca, Nerežišća, Bol i Milna). Nakon njih, isto su učinili predstavnici jedinica lokalne samouprave s otoka Hvara, Šolte i Visa.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime