Unatoč nestabilnim epidemiološkim uvjetima, u gradu Splitu će ljubitelji festivala i sajmova knjiga i ove godine doći na svoje. Naime u gradu pod Marjanom će se održati četvrti Mediteranski festival knjige, a to je zasigurno velika vijest za splitske knjigoljupce i zaljubljenike u kulturu i njezine događaje.

Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK javnost je detaljnije upoznao s ovogodišnjom organizacijom četvrtog po redu Mediteranskog festivala knjige u Splitu.

„Zagrebački Interliber je dobio mlađeg brata u Splitu“

– Festival smo zamislili kao prostor razmjene ideja i raznih kultura. Širina i doseg festivala je jako važan, a to se najbolje vidi kroz dvotaktnost i povezanost s Interliberom u Zagrebu. Taj sajam je možemo slobodno reći dobio mlađeg brata ovdje u Splitu – ponosno je naglasio Kozina.

Zajednica nakladnika i knjižara HGK kao glavni organizator dobila potporu Grada Splita, Hrvatske gospodarske komore, županije Splitsko-dalmatinske i Ministarstva kulture RH. Kozina je javnosti rekao da će ova manifestacija proći u najboljem epidemiološkom redu jer će se svi strogo pridržavati uputa i mjera.

– Moram naglasiti da će Mediteranski festival knjige ove godine zasigurno biti organiziran prema najvišim epidemiološkim standardima, jer smo se već duže vrijeme pripremali za ovu situaciju. Posljednje negativne brojke u gradu Splitu nas ne obeshrabruju. Festival će u potpunosti biti organiziran na najvišem epidemiološkom standardu – istaknuo je te je u nastavku naglasio da su organizatori potpuno svjesni uvjeta i izazova u kojima su se našli.

Osvrnuvši se, ali ne otkrivajući u potpunosti program rekao je da je ovogodišnji festival idealan spoj i balans publicistike, beletristike i dječjih programa.

– Sajam nije samo trgovina, on nije samo festivalski dio, mi će sve to objediniti, dati novu i potpuno drugačiju dimenziju ovom hvalevrijednom događaju – zaključio je.

Krstulović Opara: „Sve se otkazuje, a naš festival ide naprijed. Sretan sam i ponosan“

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije krio oduševljenje kvalitetom organizacije ovog događaja. Siguran je da će festival doživjeti veliki uspjeh i ove godine.

– Mi smo za vrijeme ozbiljne epidemiološke krize Splitsko ljeto odradili s vrhunskim uspjehom i bez širenja zaraze zahvaljujući prije svega pridržavanju mjera i odgovornosti samih sudionika – podsjetio je Krstulović Opara te je nadodao:

– Sada imamo nastavak takvih aktivnosti organizacijom ovog događaja. Sajam će biti ogladni primjer kako treba biti odgovoran u zahtjevnim uvjetima pred sami početak školske godine. Zato se imam potrebu zahvaliti Hrvatskoj gospodarskoj komori koja je preko svoje zajednice i došla do toga da već četvrti puta u našem gradu imamo iznimno kvalitetan, dobar i hrabar primjer kulturnog festivala – zadovoljno je istaknuo splitski gradonačelnik.

Kazao je kako se uvelike veseli ovom festivalu. Uvjeren je da će i ove godine zasjati punim sjajem.

– Kada spominjem ovaj festival prisjećam se Marka Marulića i njegovog djela Judite. On je svoje djelo Juditu pisao u izuzetno teškim okolnostima. To djelo je bilo poticaj na hrabrost. U ovim trenutcima kada nema sajmova knjiga, kada se u regiji otkazuju svi događaji, ovaj festival knjiga i ovaj sajam ide naprijed. Zbog toga sam izuzetno sretan i ponosan – zaključio je.

„Nitko od gostiju nije otkazao dolazak. Svi se vesele novom kulturnom festivalu u Splitu“

Član vijeća Zajednice nakladnika i knjižara HGK Mišo Nejašmić rekao je da je u ovim okolnosti važno zadržati kontinuitet ovih događaja koji nas nadahnjuju.

– Najveći dio programa odvijat će se u fizičkom obliku. Imat ćemo brojna predstavljanja novih knjiga i publiciteta, bit će kroz program obuhvaćeni intervjui preko online platforme. Uz čitav niz dječjih programa i svih ostalih predstavljanja će dosegnuti ćemo neki drugačiji pogled. Krot festival ćemo se prisjetiti nama dragih gostiju koji su bili bitni i važni sudionici sajma u dosadašnjih godinama istoga – naglasio je Nejašmić te je u nastavku rekao da precizne termine i sve ostale bitnije informacije građani mogu pronaći na web stranicama Festivala mediteranskog filma.

– Možemo samo reći da nam nitko od gostiju nije otkazao dolazak i svi su spremni i vesele se novom kulturnom festivalu u Splitu – zaključio je.

Mediteranski festival knjige će se u Sportskom centru Gripe održati od 2. do 6. rujna, a svi zainteresirani će od jutra do mraka moći uživati u raznolikom programu. Ulaz za sve je besplatan.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime