Koliko problema poslodavci imaju s pronalaženjem radne snage pokazao je i današnji interes dalmatinskih poslodavaca za informacijama o mogućnostima i načinima zapošljavanja Filipinaca, koje su u organizaciji HGK – Županijske komore Split i suradnji s agencijom Pasat prezentirali predstavnici filipinske agencije za zapošljavanje radnika  Magsaysay International Corporaticon INC.

”Za 2019. godinu odobreno je više od 65.000 dozvola za zapošljavanje strane radne snage, dvostruko više nego prethodne godine. Kvote su nam veće nego ikad, radne snage nedostaje i to je problem koji ne muči samo Hrvatsku nego i susjedne zemlje u regiji. Stoga su s nama danas i kolege iz komora FBiH i Crne Gore, kako bismo podijelili informacije o mogućnostima i proceduri zapošljavanja filipinske radne snage”, rekao je predsjednik HGK – Županijske komore Split, Joze Tomaš.

Prema riječima Antonije Bašić iz ŽK Split, u  prvoj polovici godine iskorišteno je ili je u postupku preko 60% kvota, a najviše radnika nedostaje u turizmu i ugostiteljstvu, graditeljstvu, brodogradnji. Današnja prezentacija nastavak je niza aktivnosti koje je HGK u Splitu u ovoj godini realizirala s ciljem potpore članicama u rješavanju problema pronalaska radne snage.

Jednu od najvećih agencija za zapošljavanje filipinske radne snage, Magsaysay International Corporaticon INC., sa sjedništem u Manili, predstavio je Marlon Ronja, predsjednik korporacije Magsaysay People Resourse, a same procedure Jay A. Fernando, potpredsjednik i izvršni direktor tvrtke Magsaysay Global Services.

Direktor agencije za posredovanje u zapošljavanju pomoraca Pasat d.o.o., Ino Munitić, na čiju je inicijativu prezentacija i organizirana, ima najbolja iskustva s Magsaysayom, koji su mu dugogodišnji partneri te s filipinskom radnom snagom. ”S obzirom na veliki nedostatak radne snage u Hrvatskoj, Filipinci predstavljaju kvalitetnu, zamjensku radnu snagu, a prema mojim iskustvima to su mirni, tihi i radišni ljudi.” Proces dovođenja filipinskih radnika, od izdavanja njihove izlazne vize do izdavanja radne vize u Hrvatskoj, traje oko mjesec dana, rekao je Munitić.

Sudionike su zanimali brojni detalji zapošljavanja Filipinaca poput navedenog trajanja postupka dovođenja radnika, dužine njihovih ugovora kao i mogućnosti njihova zapošljavanja ne samo u turizmu i ugostiteljstvu već i u ostalim djelatnostima, poput vinogradstva, kamenarstva ili primjerice ugradnje liftova.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime