Maloljetnicima osumnjičenim za podmetanje požara kod NP Krka, određen istražni zatvor!

Narednih mjesec dana trebali bi ostati iza rešetaka...

Dvojici maloljetnika osumnjičenih da su u ponedjeljak popodne izazvali požar kod Radučića pokraj Nacionalnog parka Krka, određen je jednomjesečni istražni zatvor, doznaje se u Općinskom sudu u Šibeniku.


Nakon ispitivanja kod suca za maloljetnike prihvaćen je prijedlog tužiteljstva da se protiv njih, kao najstroža mjera opreza, odredi zadržavanje u istražnom zatvoru, ali kako su postupci koji se vode protiv maloljetnika tajni, nisje se uspjelo doznati po kojoj osnovi, piše Šibenik in. Doznaje se ipak da je sudac uvažio samo dio prijedloga tužiteljstva koje je zadržavanje u zatvoru tražilo po više osnova.

Maloljetnici koje je policija u utorak kazneno prijavila za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, jednoga zbog izazivanja požara paljenjem suhe trave upaljačem, a drugoga zbog poticanja prijatelja na to kazneno djelo, na sudu su aktivno iznosili svoju obranu, a tamo su bili i njihovi odvjetnici po službenoj dužnosti.

U kaznenim postupcima protiv maloljetnika procedura je nešto drukčija nego u postupcima koji se vode protiv punoljetnih građana. Nakon uhićenja oni moraju u roku od 24 sata biti predani pritvorskom nadzorniku nakon čega ih policija u roku od 12 sati treba dovesti sucu za mladež, a ne državnom odvjetniku.

Maloljetnici koje je policija prijavila zbog izazivanja požara kod Radučića u ovom trenutku čekaju od Općinskog suda pisani otpravak rješenja kojim je protiv njih određen istražni zatvor i narednih mjesec dana trebali bi ostati iza rešetaka, piše Šibenik in.

Sud će o svemu izvijestiti i nadležni centar za socijalnu skrb.


Podsjetimo, nakon izbijanja požara u ponedjeljak iza 13 sati kod Radučića, djelatnica Nacionalnog parka primijetila je uz cestu skupinu mladića na biciklima koji su joj bili sumnjivi pa je o tome obavijestila kolege u parku. Nadzornik NP Krka koji poznaje mještane obližnjeg sela Radići Donji prepoznao je momke po opisu i potražio ih, nakon čega su mu priznali da je jedan od njih zapalio vatru. O svemu je obavijestio policiju koja je ubrzo privela cijelo društvo i za dvojicu od njih utvrdila osnovanu sumnju da su odgovorni za izazivanje požara. Kazneno su ih prijavili i mladići su sada na putu za zatvor.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0