Mediji, ali i društvene mreže pune su tema o migrantima u Hrvatskoj. Na tu temu porazgovarali smo na predsjednikom splitskog SDP-a, Goranom Koturom.

Događa li se u Hrvatskoj (Dalmaciji) migrantska kriza po Vašem mišljenju?

– Jasno je da postoji problem koji može eskalirati ako se ne reagira na vrijeme. Ne treba stvarati paniku, ali ne treba ni ignorirati sadašnju situaciju.

Je li djelomična histerija u javnosti opravdana?

– Histeriji nema mjesta, zabrinutosti ima.

Migrante sve češće viđamo u samoj Dalmaciji. Trebamo li se brinuti?

– Trebamo se brinuti, ali mržnja nikako ne smije postati prihvatljiva. Migranti sami po sebi nisu problem. Opasni mogu biti ekstremisti koji, prikazujući se kao migranti, žele ući u EU.

Što vidite kao rješenje ove situacije?

– Ilegalne migracije treba spriječiti na razini EU-a uz humani odnos prema tim ljudima, ali samo uz konstruktivno djelovanje EU-a prema zemljama odakle dolaze migranti. Teret ne smije pasti samo na leđa država koje su na migrantskim rutama. Ljudima koji imaju pravo doći treba omogućiti da proceduralne i druge probleme što lakše riješe.

U tijeku je otvoreni sukob Vlade i predsjednice RH, a povod je Marakeška deklaracija. Kakav je Vaš stav po tom pitanju?

– Nisam siguran da se predsjednica dogovorila sama sa sobom, a kamoli s Vladom. Marakeška deklaracija kao dokument koji nije pravno obvezujući može nam olakšati da izaberemo mjere s ciljem da migracije budu sigurne, uređene i zakonite.

Može li dio migrantske populacije riješiti kronični nedostatak radnih mjesta u Hrvatskoj, a osobito u turizmu ljeti?

– Ne može, zbog toga što, koliko je poznato, ti ljudi nisu krenuli na put da bi radili u Hrvatskoj, već im je cilj zapadna Europa.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime