Hoće li splitski HNS sada podržati HDZ u Splitu?

Razgovarali smo sa Srđanom Gjurkovićem, budućim vijećnikom HNS-a u Splitu

Jedna od pet ruku u Središnjem odboru HNS-a koja je odlučila ući u koaliciju s HDZ-om na razini države je i ona splitskog HNS-ovca Srđana Gjurkovića koji je na nedavno održanim lokalnim izborima u Splitu nastupao sa SDP-om.


Hoće li ova podrška HDZ-u na razini države uvjetovati i to da splitski HNS podrži splitski HDZ u Gradskom vijeću, odnosno da im osigura dovoljan broj ruku za većinu, Gjurković je kratko kazao – Trenutno ne.

– Ušli smo u koaliciju sa SDP-om u lokalnim izborima i jasno je objema strankama da HGS I HDZ već dugi niz godina funkcioniraju zajedno na razini Županije. Ukoliko HGS i HDZ ne dogovore koaliciju u Gradskom vijeću, ići će se na nove izbore. Ono što je bitno napomenuti jest to da mi čekamo konstituiranje Gradskog vijeća i predsjednika istog, a trenutno ni sa kim ne pregovaramo – kazao je naš sugovornik.

O odluci pružanja podrške HDZ-u na razini države kazao je:  „Istina je da smo u gradu bili u koaliciji sa SDP-om. Na Predsjedništvu stranke dugo smo vagali  opće stanje, prednosti i rizike u kojima se država trenutno nalazi, te smo sagledavali gdje je tu HNS kao stranka. Čeka li ova opozicija da se sve sruši, pa da idu novi izbori, očekuje li nas ponovno nestabilna vlada i ekstremi ? Ono što smo zaključili je da nas svakako očekuju problemi – ide turistička sezona, pregovori sa Slovencima, EU, rješavanje granica, kriza u Agrokoru koja bez stabilne vlade nema šanse. To je problem sam po sebi, a bez stabilne vlade nemoguće ga je riješiti.“

Ono što je naveo kao jedan od glavnih razloga stupanja u koaliciju s HDZ-om je i nastavak kurikularne reforme koja se mora maknuti iz politike i krenuti putem kojim je započela. Putem u kojem dominira struka.

– Ne želimo surađivati s ekstremima koji ne bi trebali biti u toj koaliciji. Mi nismo stranka koja je ušla u HDZ, mi smo stranka koja ulazi u pregovore da bi stabilizirala  stanje u državi i pomogla da se ide naprijed – kazao je Gjurković, te dodao i kako je potrebno konačno maknuti partizane i ustaše i krenuti u sustavno rješavanje problema.


O koaliciji sa SDP-om kratko je naveo da su svi preferencijalni glasovi i njihovi jednako kao što su SDP-ovi, te da spomenuta stranka nije bila spremna razgovarati o nacionalnom konsenzusu.

– Novi izbori blokirali bi određene procese , a vrijeme je da se stvari u Hrvatskoj stabiliziraju – dodao je.Na pitanje kako je on kao HNS-ovac čija je okosnica djelovanja bio i Zakon o sportu, a svojevremeno su kudili članove Hrvatskog nogometnog saveza i HDZ-ovce u njemu da Zakon ne provode, uspio dići ruku za koaliciju, kazao je: „ Ja sam jasno rekao da se Zakon o sportu treba provoditi, i to sam rekao i na sučeljavanju na N1.  Zakon o sportu je u srijedu u HNS-u implementiran u njihov statut, dakle Zakon o sportu je riješen. Postao je ono što je bio problem, a to je da ga implementiraju i da ga počnu provoditi, ta priča je završena na moju radost.“

Splitski HNS-ovac kazao je i kako ovo nije kraj HNS-a, nego početak jedne drukčije politike. One koja je jednako udaljena i od lijevih i od desnih.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0