Raspisan je novi natječaj za koncesije za održavanje javnih nužnika na Matejuški i u Nepotovoj ulici u Splitu.

Prema stavkama natječaja objavljenog u Službenom glasniku, koncesija vrijedna 250 tisuća kuna, što je znatno više nego prije četiri godine, dodjeljuje se na vrijeme od četiri godine. Kriterij za odabir je ekonomski najpovoljnija ponuda, a najniži (početni) iznos godišnje naknade za koncesiju iznosi četiri tisuće kuna, dok najviši iznos godišnje potpore za koncesiju od strane Grada Splita iznosi 250 tisuća kuna.

Danas se ovom tematikom “pozabavio” gradski vijećnik Jakov Prkić iz kluba stranke Pametno. Ističe da natječaj sadrži niz apsurdnih nelogičnosti te je izrazio sumnju da se namješta starom koncesionaru pošto je postavljen uvjet da je ponuditelj morao održavati javne nužnike u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

Inače, ugovor o koncesiji za obavljanje poslova održavanja javnih nužnika između “Faculeta” i Grada Splita sklopljen je 6. ožujka 2017. godine, a dodatak ugovora napravljen je 10. travnja 2018. godine. Početkom kolovoza ovo je trgovačko društvo podnijelo zahtjev za davanje odobrenja za prijenos koncesije na Obrt za usluge “Faculet” Žrnovnica.

Prkić tvrdi da su svemu prethodila zbivanja na posljednjoj održanoj sjednici splitskog Gradskog vijeća.

I evo opet Grada Splita i Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo u akciji „Javni nužnici 2021“. Prije dva tjedna na još uvijek nedovršenoj sjednici gradskog vijeća izglasan je (tijesnom većinom 12:11) Zaključak o davanju suglasnosti na Prijenos ugovora o koncesiji za obavljanje poslova održavanja javnih nužnika na području Grada Splita sa Faculet d.o.o. na obrt za usluge Faculet.

Razlog je bio što će koncesionaru biti olakšano poslovati ako je obrtnik. Netko bi rekao pa nije to ništa strašno, prebacuje se s d.o.o. na obrt a čak imaju i isto ime. Nije baš tako. Koncesija ističe za nekoliko mjeseci pa se postavlja logično pitanje zašto ne odraditi do kraja pa neka se na novi natječaj javi obrt Faculet. Osim toga Faculet d.o.o. grubo je kršio uvjete koncesije jer je dio prostora javnog nužnika na Matejušci dao u podnajam za prodavanje izleta turistima, postavio je bankomat, a fasadu je iskoristio za reklamiranje. Na svemu je zarađivao pristojan novac a Grad se pravio slijep. Unatoč tome pročelnik Ordulj je bez ikakve grižnje savjesti na dnevni red stavio prijenos koncesije.

Glavni razlog za prijenos koncesije je stjecanje uvjeta za prijavu na novi natječaj, koji je evo baš danas objavljen. U njemu doslovno stoji: Dokaz o obavljanju poslova koji su predmet koncesije koji sadržava popis javnih nužnika u vlasništvu jedinice lokalne samouprave koji je gospodarski subjekt održavao u posljednje 4 godine temeljem ugovora o koncesiji u minimalnoj vrijednosti ugovora o koncesiji u iznosu od 600.000 kuna. Što znači da sada nova pravna osoba ima uvjet za prijavu na Natječaj. Kakvo ruganje. Zamislite, da bi se javio na natječaj moraš prije toga održavati javne nužnike koji su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Eeeeeeeej, pa koje je to ludilo.

Čistit zahod može samo onaj koji je čistio zahode u vlasništvu gradova i općine. Svi koji čiste preostalih 99.9% nužnika ne mogu se javiti na natječaj. I šlag na kraju. Grad je godinama davao potporu za održavanje nužnika u iznosu od 150 tisuća kuna godišnje. Sad se taj iznos povećava na 250 tisuća kuna. Još mogu samo citirati stihove Bobe i Saše Antića: „E, moj Damire što će biti s tobom kad dođu ljudi da dug namire“.

Jakov Prkić

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime