Vodovod i kanalizacija, splitska gradska komunalna tvrtka, pokrenut će ovršni postupak prema Gradu Splitu zbog neplaćenih računa ugostitelja sa Žnjana. Nakon isteka koncesijskih odobrenja koncem prošle godine, računi za vodu fakturirani su, naime, Gradu Splitu, a ne više ugostiteljima. Neki od ugostitelja su preuzeli na sebe obvezu plaćanja, no neki nisu. Za njih je to trebao učiniti Grad Split. Kako je ostalo dosta toga nepodmireno, a Vodovod ima obvezu brinuti o naplati izdanih računa, prema Gradu će se pokrenuti ovršni postupak.

– Priključci za vodu davani su na temelju važećeg koncesijskog odobrenja. Grad Split je vlasnik, a ugostitelji su bili korisnici. Po isteku koncesijskih odobrenja nije više bilo pravne osnove da ugostitelji i dalje mogu bti korisnici pa smo račune fakturirali Gradu Splitu koji je u formalno-pravnom odnosu bio obveznik plaćanja potrošene vode. Neki korisnici su bili pošteni pa su na sebe preuzeli obvezu plaćanja. U svim situacijama gdje je ostao dug bit će pokrenut ovršni postupak prema Gradu Splitu – kazala je za Index Danijela Pranić iz splitskog Vodovoda.

Grad Split nikada nije zatražio odjavu priključaka

U Gradu Splitu nisu se isprva pomirili s tim da plaćaju vodu za nelegalne ugostitelje.

– Počeli su nam vraćati račune, no mi smo ih slali ponovno nazad uz objašnjenje da će im računi biti fakturirani sve dok stručne službe Grada Splita ne podnesu zahtjev za odjavu priključka. Mi do danas, međutim, takav zahtjev nismo dobili, a voda je isključena po zahtjevu Građevinske inspekcije uoči početka uklanjanja objekata na Žnjanu. Da je Građevinska inspekcija od nas to ranije zatražila, onda kada su rješenja o uklanjanju postala pravomoćna, mi bi vodu također isključili – kaže Pranić.

Kako doznaje Index, administracija bivšeg gradonačelnika Ive Baldasara nije imala razumijevanja za probleme s naplatom, stvari su se pomakle nabolje kada je u Banovinu stigao Andro Krstulović Opara. No, ni on očito nije raspolagao svim detaljima ovog začudnog odnosa u kojem bespravni ugostitelji troše vodu, a Grad ima obvezu podmirenja njihovih računa.

Vidjevši da je situacija prerasla u nevjerojatan apsurd koji će se na kraju razbiti o glavu građana Splita, zatražio je izvještaj o tome kome je sve Grad Split plaćao vodu, javlja Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0