U Splitu je danas polaganjem vijenaca i svečanošću u Muzeju grada Splita obilježena 73. obljetnica oslobođenja Splita od nacifašističke okupacije. Izaslanstvo Grada predvođeno zamjenicom gradonačelnika Jelenom Hrgović i pročelnikom Službe za suradnju s braniteljima i braniteljskim udrugama Zdravkom Parčinom zajedno s udrugama antifašista, jutros je položilo vijence na gradskom groblju Lovrinac, kod Spomen kosturnice boraca NOB-a, kod Središnjeg križa i na Groblju hrvatskih branitelja.

Na svečanosti u Muzeju grada, brojni uzvanici i antifašisti prisjetili su se 26. listopada 1944. godine kada je Split oslobođen, kao i Splićana palih za slobodu.

Uz pjesmu klape Ježinac, o velikom doprinosu grada pod Marjanom antifašističkoj borbi govorili su predsjednik i potpredsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita Josip Milat i Pjero Baranović. Milat je podsjetio da je Split, kao bastion antifašizma u Europi, dvaput bio oslobađan u Drugom svjetskom ratu, da je trećina stanovništva podupirala antifašističku borbu, te da je svaki deseti Splićanin poginuo u borbi protiv okupatora. Na kraju svečanosti dodijeljene su i prigodne zahvalnice.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0