HGSS Stanica Split ovog je tjedna dobilo novo vodstvo. Posljednje četiri godine pročelnik je bio Frane Bebić, a sada ga je zamijenio Darko Gavrić Čerčo.

VEZANI SADRŽAJ:

Nakon odrađenog punog, četverogodišnjeg pročelničkog mandata, porazgovarali smo s Franom Bebićem. Sada već bivši pročelnik kazao nam je da je najviše ponosan da je HGSS Stanica Splita zadnje četiri godine učvrstila svoju geografsku snagu.

– Utvrdili smo deset ispostava; od otoka, preko obale do Zagore. Tu smo zadnje četiri godine radili na tome da tu imamo kvalitetne gorske spašavatelje. U svakoj toj ispostavi imamo jedno do dva vozila, manje-više svaka ima prostor, negdje se dijeli s planinarskim društvima, imamo opremu, auta. Svaka od ispostava surađuje s jedinicama lokalne samouprave. Također, došlo je do stručnog usavršavanja članova pa tako mogu kazati da Stanica Split u tome prednjači i da je uvijek bila prvijenac HGSS-a u Hrvatskoj. Posljednje četiri godine najviše smo napredovali u bespilotnim sustavima. Zadržali smo kvalitetan nivo helikopterskog spašavanja, a dokaz za to je akcija od prije nekoliko dana kada smo spašavali čovjeka praktički na međunarodnim vodama sa sumnjom u srčane probleme na koči. Mogu slobodno kazati da je to bila jedinstvena helikopterska akcija spašavanja, jedna od najzahtjevnijih ikada.

Lani smo u jednoj stanici HGSS-a imali najveći vježbu sezone. Radi se o vježbi u Omišu i Zakučcu 2018. Imali smo 150 članova HGSS-a Split u kojoj smo pokazali stručnost u istovremenom obavljanju pet različitih vrsta spašavanja i potrage; stijena, jama, psi, helikopteri i rad na divljim vodama i potopljenim objektima.

Bebić nam je otkrio daljnji svoj angažman u HGSS-u.

– Moja stručnost je na području potraga i na području helikopterskog spašavanja. Inače sam instruktor za vođenje potražnih akcija i to je nešto čime se dalje želim baviti i to je područje za koje želim da stanica još napreduje.

Komentirao je nedavno održanu skupštinu.

– Što se tiče nedavne skupštine, imalo smo dva kandidata za pročelnika, to su Mladen Mužinić i Darko Gavrić. Smatram da su obojici dorasli ulozi. Na ovoj skupštini članovi su odabrali Darka Gavrića. Radi se o članu koji je pokazao kroz prošlost da je sposoban u organizaciji i izvedbi. Iza njega je kompletno podignuta ispostava Sinj sa svim ljudima, prostorom, opremom, znanjem. On je taj koji ga je podigao i stvorio. Organizirao je planinarske škole na tom području na kojima do tada praktički nisu postojale i na neki način promijenio je orijentaciju ljudi na tom području, da se okrenu prema brdima. Sada imamo jednu zavidnu sredinu, a Cetinski kraj je vrlo zahtjevan s Cetinom, Kamešnicom, Dinarom. Tamo je jako puno posla za HGSS. Darko Gavrić je zaslužan za jedan od najvećih pomaka u planinarstvu Hrvatske, a to su izgradnje i opremanja kuća i planinarskih skloništa, gdje je on bio voditelj i organizator. Tu se ističe planinarska kuća Pume pored Velike Duvjakuše. Zaslužan je za veliki broj označenih i sređenih planinarskih staza i velik broj planinarskih karata kojima je on voditelj.

Novom pročelniku želim da tu svoju snagu uloži u napredak HGSS-a, vjerujem u to i sada svi stojimo iza njega – zaključio je Bebić.

Mi mu želimo uspješan daljnji rad u HGSS-u, a želimo naglasiti da upravo Frane Bebić zaslužan za značajno unaprijeđena komunikacije između HGSS Stanice Split i medija.

Frane Bebić, dosadašnii pročelnik


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime