Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, koji se od 1988.godine obilježava prvog dana mjeseca prosinca, Forum mladih SDP-a Split izdao je priopćenje u kojem pozivaju mlade da obrate pozornost na sve one „pogrešne odluke“ koje mogu dovesti do zaraze virusom HIV-a, a naposljetku i do razvijanja AIDS-a.

“Virus HIV-a je prisutan i koliko god se to nalazilo negdje na periferiji naših interesa i tema, opasnost uvijek postoji, pogotovo među pripadnicima mlađe populacije. Stoga ovom prigodom želimo iskazati problem nedovoljne informiranosti, a pogotovo problem nedovoljne svjesnosti o mogućnosti zaraze među pripadnicima gore navedene životne dobi.

Naš doprinos kao društva u borbi protiv AIDS-a može biti bolje informiranje i razumijevanje bolesti, te razbijanje mitova o prijenosu virusa.

Stopom od 21 zaražene osobe na milijun stanovnika, Hrvatska se svrstava među države s niskom učestalosti HIV infekcije, dok je prosjek unutar Europske unije 63 na milijun stanovnika. Međutim, prema posljednjim informacijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,  109 je osoba oboljelo tijekom 2016 godine.

Ipak, usprkos tome, broj oboljelih od AIDS-a je u padu, kako na globalnoj tako i na nacionalnoj razini, što možemo pripisati većoj dostupnosti lijekova i osvješćivanju ljudi da rano otkrivanje HIV zaraze omogućuje uspješnije liječenje i sprječava širenje zaraze na druge osobe.

U 21.stoljeću, kada su nam informacije dostupne na svakom uglu te pored  uznapredovale medicine, nema opravdanja za nepreuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje i ponašanje.Ukoliko imate sumnju da ste možda zaraženi, TESTIRAJTE SE!

Ukoliko imate životne navike koje mogu dovesti do zaraze, PROMIJENITE IH!

Uvijek je bolje SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI!”


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0