Drastično zatopljenje: Pogledajte koliko su temperature u Dalmaciji skočile u samo 24 sata!

Temperature su se zadnja 24 sata u dijelovima Damacije podigle za više od 10 stupnjeva!


Temperaturna razlika posljednja 24 sata (19 sati). Izvor: Pljusak.com

Razdoblje utjecaja zračne mase podrijetlom sa Sibira je gotovo! Za to je zaslužna duboka ciklona koja se centrom nalazi daleko, nad Biskajskim zaljevom, ali dolinu pruža prema zapadnom i srednjem Sredozemlju. S prednje strane ove ciklone nad naše je područje stigao vlažan, ali znatno topliji zrak u odnosu na prethodne dane. Južni su vjetrovi tako doslovno otpuhali studen s našeg područja. Čak je i u Zagori snijeg prešao u kišu sa zatopljenjem, a uskoro će kišiti i na najvišim planinskim vrhuncima.


Noćas i rano jutros još je bilo hladno. Temperature u Dalmaciji bile su od -15°C na Dinari do +1°C na nekim vanjskim otocima. Uz stalan porast temperature zraka navečer su temperature porasle za desetak stupnjeva zadnja 24 sata, ponegdje i malo više. Najviše je otoplilo na području Makarske gdje je u 19 sati izmjereno 11 Celzijevih stupnjeva.

To je samo početak daljnjeg zatopljenja pa će već sutra u velikom dijelu Dalmacije biti od 10 do 15°C, a u nedjelju ponegdje i malo više. Ipak, zatopljenje će pratiti kiše, a nadolazeće obilne oborine, kojima se sljedećih desetak dana ne vidi kraj, uz topljenje snijega, nisu dobra vijest kada je u pitanju opasnost od mjestimičnih poplava, ali i lavina u višim planinama.

Detaljniju vikend prognozu čitajte u petak na naše portalu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0