Do 2020. Hrvatska mora reciklirati 50 posto otpada: Pogledajte kako su djeca u školi Žnjan-Pazdigrad reagirala na eko predstavu!

"Odgovorni smo za našu djecu i cilj je educirati ih od malih nogu kako bi odgovorno postupali s otpadom" – kazao nam je Tomislav Šuta

U atriju osnovne škole Žnjan-Pazdigrad, u organizaciji Regionalnog centra čistog okoliša d.o.o. i Splitsko-dalmatinske županije, a s ciljem podizanja ekološke svijesti kod djece, za učenike od prvog do petog razreda održana je ekološka lutkarska predstava Produkcije Z “Keko Eko”. Riječ je o edukativnoj predstavi o očuvanju okoliša: djecu koja bacaju otpad u okoliš smetlar Keko učila su kako pravilno postupati s otpadom.

Ekološka lutkarska predstava u osnovnoj školi Žnjan–Pazdigrad još je jedna u nizu predstava koju Regionalni centar čistog okoliša i Splitsko-dalmatinska županija organizira za djecu i učenike odgojno-obrazovnih ustanova Splitsko-dalmatinske županije s ciljem poticanja predškolske i školske djece, s njihovim odgajateljima, učiteljima i nastavnicima na razmišljanje o okolišu, o otpadu kojeg svakodnevno proizvodimo kao i o važnosti izbjegavanja stvaranja otpada. Smetlar Keko na zabavan i jednostavan način podučit će najmlađe kako pravilno postupati s otpadom te kako koristiti posebne spremnike za različite vrste otpada.

Zahtjevan cilj do 2020.

– Ovom akcijom želimo ukazati na pravilno postupanje s otpadom zbog zaštite okoliša. svjesni smo da nesavjesno postupanje s otpadom negativno utječe na vode, tlo i zrak. U SDŽ imamo 15 odlagališta, a postotak razdvajanja je zasad tek nekoliko posto. Do 2020. godine moramo biti na 50 posto. Stoga je jako važno da se svi odgovorno ponašamo, a to znači da podižemo cjelovit sustav gospodarenje otpadom koji započinje odvajanjem otpada po vrstama na kućnom pragu.

Odgovorni smo za našu djecu i cilj je educirati ih od malih nogu kako bi odgovorno postupali s otpadom– kazao nam je Tomislav Šuta, direktor Regionalnog centra čistog okoliša, županijske tvrtke zadužene za uspostavu cjelovitog I održivog sustava gospodarenja otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Je li se dovoljno napravilo na osvješćivanju građana i jesu li građani svjesni da će stvarno kažnjavati one koji neće razvrstavati otpad?

– Uvijek se može bolje. Razlog zbog čega ovo radimo unutar projekta je educiranje građana, među ostalim i djece. Rokovi nas “stišću”. Smatram da bi komunalna poduzeća trebala ulagati još veće napore, sve s ciljem podizanja svijesti kod građana o važnosti i nužnosti odvajanja otpada. Postoje dobri primjeri i u našoj županiji, dosta toga se radi ili je završnoj pripremi. Daleko je otišlo komunalno društvo Peovica iz Omiša, a i splitska Čistoća postiže dobre rezultate.

Čak se i oni građani koji razvrstavaju otpad demotiviraju kada na koncu vide da komunalno poduzeće razvrstani otpad stavlja u isti kontejner?

– Treba se raditi na tržištu da sve ono što se razdvoji da se može uputiti i da se uspije postići određena cijena. Nije samo jedan od uvjeta nabava opreme, izgradnja postrojenja, nego je jedan od uvjeta uspostava tržišta, a to je proces na kojemu se treba raditi. Da bi se uspostavilo tržište, potrebno je ustrojiti postrojenja za uporabu koja bi bila u našoj županiji. Onda ne bi ni imali troškova u smislu transporta i otvorili bi dodatna radna mjesta. Postigli bi određenu cijenu na tržištu. Moramo nastaviti raditi na svim započetim projektima i na uspostavi tržišta.

Na kraju, kako su djeca reagirala na eko lutkarsku predstavu?

– Odlično! Čovjek se iznenadi koliko su djeca, uz svoje nastavnike i učitelje, dobro educirana. Naravno, bitno je da i dalje nastavimo s edukacijom i da se djeci omogući infrastruktura, odnosno, već na kućnom pragu odvajanje otpada.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0