Dirljiv oproštaj od Vjekoslava Ivaniševića na komemoraciji u Palači Milesi

Komemoracija je započela i završila pjesmom Johna Lennona „Imagine“

„Utjeha nam je što gdje god da se okrenemo, vidjet ćemo njegov trag. Marmontova, Novo rodilište, hoteli u Zvonimirovoj i na Jadrana, uglovnica na Poljičkoj, zgrada na Firulama, vila na Mejama, Medicinski fakultet na Križinama… Na nama je da sačuvamo njegov neopipljivi, ali toliko snažno prisutan duh splitoljublja kojemu je šjor Vjeko svojim životom dao mjeru. Splitski – Vjekin zlatni rez“ riječi su koje je gradonačelnik Andro Krstulović Opara uputio obitelji, prijateljima i suradnicima Vjekoslava Ivaniševića na današnjoj komemoraciji u palači Milesi.


Rekao je i kako je cijeli Split ostao bez istaknutog arhitekta, istinskog domoljuba i Splićanina, a prije svega uzoritog i časnog čovjeka, a kako su te vrline bile jasne iz svake njegove riječi izrečene u Gradskome vijeću. „Arhitekt i urbanist, istovremeno, a takvi su nažalost rijetki, vjerovao je da u političkom angažmanu i aktivnom društvenom djelovanju struka mora doći do izražaja i tako se izboriti. Upravo zato mu moramo biti zahvalni jer je svojim stručnim angažmanom pomogao unijeti u vlasništvo grada brojne vojne objekte, što je kao gradski vijećnik – gradski otac- vodio računa da kapital ne pojede grad.“

Gradonačelnik Krstulović Opara posebno je istaknuo zahvalnost svom prijatelju Vjeki Ivaniševiću što je, unatoč bolesti, prihvatio poziv voditi ocjenjivački tim za izbor najboljeg rješenja Žnjanskog platoa. Rekao je kako ga je vodio časno, pošteno i argumentirano, shvaćajući kako će na tom mjestu nereda i bezakonja nastupiti red i pitomost.

Birane i dirljive riječi o velikom splitskom arhitektu Vjekoslavu Ivaniševiću ispričali su danas u dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik i Davorin Rudolf, predsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela, predsjednik HDZ-a Split Petar Škorić i splitski književnik Matko Marušić.

Akademik Davorin Rudolf u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uputio je sućut i rekao kako su iza Vjeke Ivaniševića ostala ostvarenja kreacije i uma zbog kojih se svi, a posebno njegova obitelj može ponositi. „Kada crtač ode, ostaju slike, kad umre pjesnik, iza njega ostaju pjesme, a kada umre arhitekt ostaju nam kuće, mostovi, Marmontova, Žnjan… Odlaskom Vjekoslava Ivaniševića ostali smo osiromašeni za jedan talent, za istinskog meštra arhitekture koji je vazda plijenio mirnoćom, svojim finim i otmjenim šarmom i tihom naravi“ rekao je akademik Rudolf.

Dragan Žuvela ispred Društva arhitekata Splita posebno je naglasio kako je u svojim najtežim životnim trenucima Vjekoslav Ivanišević dao maksimum od sebe zbog svojih ideala i pogleda na Žnjanski plato, a da se kroz sve što je radio vidjela enormna ljubav prema gradu i struci. Podsjetio je na Vjekine riječi kako je najveća vrijednost njegove arhitekture zadovoljstvo i sreća ljudi koji ju koriste.U Ime HDZ-a, stranke kojoj je pripadao Vjekoslav Ivanišević, govorio je Petar Škorić. Rekao je kako je Vjeko bio istinski domoljub i humanist, da je na sve s kojima se susretao ostavljao snažan dojam, a u svakom razgovoru zračio ljudskom toplinom. U svemu sto je činio ušao je u povijest života grada Splita, Dalmacije i Hrvatske. Posebno se osvrnuo na političku karijeru Vjekoslava Ivaniševića, na dva mandata u Gradskom vijeću Grada Splita, ali i na 2013. godinu kada je bio kandidat HDZ-a za gradonačelnika, drugačiji od drugih na najpozitivniji način. Škorić je dodao i kako su mu u svemu što je radio temeljna snaga bile supruga i kćeri koje je uvijek spominjao.

Naposljetku je o svom 68-godišnjem prijateljstvu s Vjekoslavom Ivaniševićem govorio Matko Marušić. Rekao je kako su njih dvojica od malih nogu vjerovali u viteštvo, a da je Vjeko bio čovjek viteške časti. Citirao je samog Vjeku koji je jednom prilikom rekao kako je „čast najveći dar koji čovjek sebi može dati i to je nešto što mu nitko ne može oduzeti“. Upravo takav bio je Vjeko – častan čovjek.Komemoracija je započela i završila pjesmom Johna Lennona „Imagine“. Uz članove obitelji, prijatelje i suradnike današnjem skupu nazočili su brojni predstavnici javnog života grada, gradski vijećnici i bivši splitski gradonačelnici.

Obitelji Ivanišević brzojave sućuti uputili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, predsjednica Hrvatske komore arhitekata Željka Jurković, HNK Hajduk, župan Blaženko Boban, predsjednica HGK Županijske komore Split Mirjana Čagalj, predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita Igor Stanišić te Gradska organizacija SDP-a.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime