DANAS S PONOSOM SLAVIMO DAN POBJEDE Veliku ulogu u operaciji Oluja imali su splitski branitelji: “Nitko nam osjećaj ponosa ne može uzeti”

Vrlo važnu ulogu u operaciji imali su splitski branitelji, a s jednim od njih smo uoči Oluje porazgovarali o njihovom postratnom djelovanju, koje je uistinu vrijedno spomena

Danas s ponosom i pijetetom slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.


Tog 5. kolovoza su hrvatski vojnici oslobodili okupirana područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina bez ikakvog međunarodnog priznanja. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske, a poginula su ukupno 174 hrvatska branitelja.

Vrlo važnu ulogu u operaciji imali su splitski branitelji, a s jednim od njih smo uoči Oluje porazgovarali o njihovom postratnom djelovanju, koje je uistinu vrijedno spomena. Nažalost, hrvatski branitelji na medijske naslovnice vrlo lako dođu zbog negativnih stvari, a ove dobre, hvalevrijedne, brzo padnu u zaborav.

“Mi smo se odlučili usmjeriti na drugačiji pravac i ponosni smo na napravljene stvari”

Duže od desetljeća u Splitu djeluje ekipa branitelja, koja je organizirala niz humanitarnih koncerata, a diljem svijeta su donirali više milijuna kuna. U njihovo ime smo porazgovarali s Kristianom Petricem. On je branitelj i bivši pripadnik specijalnih snaga MUP-a (BATT), a jedno vrijeme je bio prvi čovjek županijske HVIDRA-e. Kristian se suočio i s rakom limfnih čvorova, a i iz te borbe izišao je kao pobjednik.

– Formirali smo se i napravili mnogo humanitarnih koncerata. Kao što smo kroz Oluju propagirali državu, tako smo i kroz te koncerte propagirali Split, našu županiju, a mislim i Hrvatsku – kazao nam je Petric na početku razgovora.

On i njegovi suborci su odlučili na jedan drugačiji način djelovati u društvu. Odlučili su se pomagati kroz pjesmu i koncerte.


– Nas se u medijima uvijek predstavlja kroz nekakve šatore i kroz politiku. Mi smo se odlučili usmjeriti na drugačiji pravac i ponosni smo na napravljene stvari. Donirali smo ljudima koje ne poznajemo. Nije nas zanimala ni boja kože ni nacionalnost. Započeli smo s koncertom za Haiti, a zatim i za Japan. Radili smo zajedno s Crvenim križom te Hrvatskom radio televizijom. Ponosni smo na koncert za gladnu djecu Afrike te događaj koji smo organizirali za hrvatske generale u Haagu. Najveći koncert je bio za poplavljena područja u Gunji, koja su 2014. godine teško nastradala. To smo organizirali zajedno s kolegama iz Zagreba i Rijeke te smo skupili 3.700.000,00 kuna – prisjetio se.

Vratio se na koncert koji su organizirali za hrvatske generale.– Velik broj ljudi koji su tada odbili pomoći organizaciju koncerta su se nakon oslobađajuće presude slikali s generalima. General Mladen Markač je bio moj zapovjednik, na kojeg su mnogi tada zaboravili. Pozdravljam i ovim putem generale, a oni koji su im tada odbili pomoći i danas sjede u saborskim klupama – oštro će prema nekima.

“Vrlo malo medija želi prikazati ovu braniteljsku stranu, koja je i nakon rata pokazala da može djelovati i pomagati drugim ljutima, i to bez politike”

Kristian se ponosi napravljenim poslom, a ističe da je njihova vrijednost sposobnost samoorganizacije.

– Tada smo djelovali kroz županijsku HVIDRA-u, na čelu koje sam osobno bio, koordinirano radio s kolegama i hvala im. Nakon toga smo formirali udrugu koju smo nazvali Veterani Domovinskog rata i prijatelji, a članovi Udruge su bili i naši olimpijski pobjednici. Jedan od njih je i Deni Lušić, koji je osvojio dvije zlatne olimpijske medalje u Seoulu i Los Angelesu. Naš je cilj bio približiti sportaše koji su najveću reklamu kroz uspjehe napravili hrvatskoj državi. Niti od Grada niti od Županije nismo nikada tražili sredstva za naše humanitarne akcije. Želim naglasiti da smo se uvijek sami organizirali i nije nas interesirala ničija pripadnost. Tamo gdje su bili problemi, pomagali smo. Nakon akcije pomoći za Japan, primljeni smo u njihovo veleposlanstvo, gdje su nas lijepo ugostili. Bili su iznenađeni da se ratni veterani bave humanitarnim akcijama, što je nama bila čast – kazuje nam.

Kući nisu ostali ni kada je Petrinju i okolicu pogodio jak potres.

– Uvijek je tu prisutno 30-40 ljudi, koji rade i djeluju i danas. Da se moglo, napravili bi i za Petrinju koncert. Molili su me da s njihovim imenima ne izlazim. Bili smo prisutni na Banovini i pomagali smo ljudima. Vrlo malo medija želi prikazati ovu braniteljsku stranu, koja je i nakon rata pokazala da može djelovati i pomagati drugim ljutima, i to bez politike. Ti se rezultati vide jer je uvijek sve bilo javno i transparentno – priča nam.

“Proslavimo Oluju dostojanstveno, a mlade osobe neka znaju što je Oluja”

On je zadovoljan što su uspjeli ostvariti svoje ciljeve, a uputio je i jednu znakovitu poruku.

– Svaki predsjednik udruge ima svoje ime prezime i gradi sa svojim ljudima udrugu. Kao predsjednik lokalne HVIDRA-e ne moraš misliti isto kao i Josip Đakić. Mnogo puta se nisam slagao s njime. Nisam se zadovoljavao tom politikom. Ako si predsjednik jedne braniteljske udruge, ne možeš biti i saborski zastupnik. Prijatelji, izvoli, budi saborski zastupnik, predstavljaj svoju političku opciju, ali je moralno da se makneš s mjesta predsjednika braniteljske udruge. Svatko neka gradi svoje ime i prezime. Još ću jednom kazati da smo se mi branitelji samoorganizirali za sve koncerte. Ni kune nismo primili od Ministarstva branitelja za te koncerte, bez obzira tko je bio na vlasti. Sve smo humanitarno radili i djelovali – naglasio je Kristian.

Kaže, Oluju nam nitko ne može uzeti.

– Taj osjećaj je uvijek tu. Osjeća ponosa i pobjede, oslobođenja države od onih koji su nam je htjeli uzeti. Hvala Bogu, uspjeli smo je obraniti i ostaviti mlađim naraštajima, nažalost i političarima koji već 26 godina luduju državom – kaže Petric.

Danas će se njegova ekipa sastati, a on ima neke druge planove.

– Idu na jedan ručak, a ja ću je proslaviti ispod mora. Ronjenje mi je danas hobi. Ispunjava mi dušu. Ispod mora se nadmudruješ s ribom. Nema semafora, ceste, mobitela, najslobodniji si i nemaš pritiska. Neka moja Oluja bude pod morem – kaže nam.

Kristian Petric

Na kraju razgovora je poslao poruku:

– Svim svojim poginulim kolegama želim da počivaju u miru Božjem. Moj ratni kolega, Viktor Lizatović, je prva žrtva Oluje i bio je pripadnik splitske specijalne policije. Proslavimo Oluju dostojanstveno, a mlade osobe neka znaju što je Oluja. To je akcija koja je oslobodila Hrvatsku od bradonja, a svim olimpijcima čestitam na postignutim uspjesima u Tokiju – zaključio je Petric.

Uspješan niz humanitarnih koncerata

 • 10. veljača 2010. – Spaladium Arena, “Svi za Haiti”, u suradnji s Crvenim križom uz izravan prijenos HTV-a, prikupljeno 2.000.000,00 kuna
 • 13. lipanj 2010. – Koncert za generale Markača i Gotovinu, u suradnji s HTV-om, prikupljeno 600.000,00 kuna
 • 13. travanj 2011. – Koncert “Ruke za Japan”, u suradnji s Crvenim križom i uz izravan prijenos HTV-a, prikupljeno 1.200.000,00 kuna za tsunamijem razrušen Japan
 • 4. listopada 2011. – U suradnji s Hrvatskim časničkim zborom i Unicefom koncert u Spaladium Areni za djecu Afrike, prijenos na HTV-u, prikupljeno 600.000,00 kuna
 • 3. travnja 2013. – Koncert u suradnji s Centrom za autizam, prikupljena sredstva za kupnju kombija djeci s autizmom
 • 26. svibanj 2014. – Koncert za poplavljenu Gunju, s Crvenim križom uz izravan prijenos HTV-a, zajedno sa gradovima Zagrebom i Rijekom prikupljaju 3.700.000,00 kuna za potopljenu Gunju

Moja reakcija na članak je...
Vau
13
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
2
Plač
0
Grrr
2
Molim?
0

1 KOMENTAR

 1. OLUJA STEPINČEVIH RUŠITELJA SOCIJALIZMA!!
  TKO SU OLUJNI RATNICI,TI TUĐMASN-ŠUŠKOVI KRIŽARI,SVE POTOMCI STEPINČEVIH DRAKULA I VAMPIRA IZ VREMENA ,KADA JE STEPINČEVA BOŽJA DRŽAVA BILA LATIFUNDIJA III-ĆEG REICHA, ZA SPROVOĐENJE HOLOKAUSTA NA OVIM PROSTORIMA.
  DAKLE,OLUJNI RATNICI SU SVE STEPINČEVSKI KATOLIK DO KATOLIKA,SVE POTOMCI STEPINČEVIH DRAKULA I VAMPIRFA KOJI SU IZGORJELI U DRUGOM SVJETSKOM RATU KAO KRVOLOČNI VUCI U SLUŽBI STEPINČEVSKE BOŽJE DRŽAVE I LATIFUNDIJE III-ĆEG REICHA-.SVE SU UČINILI DA OPRAVDJAU NJENO POSTOJANJE ,NJENE ZLOČINE I NJENU PROPAST KAO OSNOVNU IDEJU UTEMELJNJA ,NEKE HRVATSKE KATOLIČKE IZOPAČENE ,KRVOLOČNO-NACISTIČKO-RASISTIČKO-ŠOVINISTIČKE DRŽAVE, ČISTE OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH.NARVNO, TO JE KRŠAĆNSKA ,ZLOČINAČKA CRKVA I NJENA POLITIKA ŽIVLJENJA KOJA JE KROZ CIJELU SVOJU POVIJEST SE BAVILA ,REČE PAPA U OSTAVCI,NASILJEM,PRISVAJANJEM ,PLJAČKANJEM,VODEĆI I RATOVE SAMO U TU SVRHU KAKO BI USPJEŠNO VLADALA SVIJETOVNOM ZBILJOM,VLADALA SVJETOVNIM ŽIVOTOM I APSOLUTNOM ČISTOČOM I POSLUŠNOSĆU SVOJIH SLJEDBENIKA,TO JE IZGOVORIO,PAPA U OSTAVCI,BENEDIKT XVI-TI , JAVNO ,NA JEDNOM MEĐURELIGIJSKOM SKUPU U TALIJANSKOM GRADU ASSISSIU I TRAŽIO OPROST OD KATLOLIČKIH SLJEDNIKA ZBOG TIH VREMENA I DJELOVANJA KATOLIČKE CRKVE, PORUČUJUĆI SADAŠNJIM I BUDUĆIM VJERNICIMA ,DA DANAŠNJA CRKVA NIJE VIŠE TA KOJA ŽELI ZGRTANJE BOGATSTAVA I SVJETOVNO VLADANJE . SAMO TAKO JOJ TO GARANTIRA NJEN OPSTANAK .TVRDIM JA ,ČITAJTE MOJE KOMENTARE KOJI SU NASLONJENI NA FILOZOFSKU ZNANOST,JER CRKVA NIŠTA PERSPEKTIVNO I MATERIJALISTIČKI DOKAZIVO NE NUDI ,OSIM MITOVA I LAŽI ,PA JU SIMBIOZA VLADANJA SA KAPITAL- ODNOSIMA ODRŽAVA DA POSTOJI.ONA SE I DALJE DRŽI TIH UZUSA I PRAKSE ,DA I DALJE BUDE BOGATA I DA VLADA SVIJETOM,TO JE POKAZALA I U VJERSKOM RATU U HRVATSKOJ. INAČE DRUGE ALTERNATIVE ONA NEMA !!PA TAKO I NAŠI RUŠITELJI SOCIJALIZMA SU NJENI SLJEDBENICI,ODNOSNO, POTOMCI STEPINČEVIH DRAKULA I VAMPIRA ,KOJI HTJEDOŠE OPRATI SVOJE PRETKE OD POVJESNO ZNANIH I ČVRSTO DOKAZIVI KRVOLOČNIH ZLOČINA.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime