Kako je i najavio gradonačelnik Andro Krstulović Opara prošli tjedan, danas će se radi blagdana i školskih praznika zaustaviti radovi na sanaciji odlagališta Karepovac. Tako će se izbjeći eventualne neugodnosti stanovnicima Splita i okolnih mjesta, posebno najbližim susjedima odlagališta i omogućiti ugodniji uvjeti za odmor i proslavu nadolazećih blagdana.

U prvih mjesec dana radova prebačena je velika količina komunalnog otpada s istočne strane, odnosno s područja buduće kasete, na krovni dio deponije. Zahvaljujući dobrim vremenskim uvjetima i velikom broju bagera i damper kamiona urađeno je više od planiranog.

Sanacija se nastavlja 8. siječnja 2018. godine, po završetku školskih praznika te će se punim intenzitetom raditi do početka turističke sezone.

Nastavni zavod za javno zdravstvo na mjernoj postaji smještenoj na području gradskog kotara Kamen s južne strane Karepovca, kontinuirano mjeri kvalitetu zraka, odnosno mjerenje sumporvodika i lebdećih čestica PM10 s udjelom metala. Te su vrijednosti dostupne na internetskoj stranici http://www.zrak-zavod-split.info/web/index.php . Također su i izvođači na samom gradilištu mjerili vrijednosti plinova i niti u jednom trenutku od početka sanacije nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti propisanih Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku.

Za vrijeme mirovanja gradilišta kompletirat će se uređaji za mjerenje plinova koje će biti potrebno mjeriti u različitim fazama projekta. U ovoj fazi nije nužno mjeriti sve, jer u komunalnom otpadu koji se trenutno premješta ne postoje svi po Projektu traženi plinovi.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0