Četvrta gardijska brigada danas obilježava 28. obljetnicu osnutka

Četvrta tijekom Domovinskog rata nije znala za poraz niti za izgubljeni položaj

Gradovi Split i Knin, ali i cijela Dalmacija danas, 28. travnja, obilježavaju 28. obljetnicu osnutka 4. gardijske brigade, pobjedničke postrojbe koja je tijekom Domovinskog rata hrvatskom Jugu donosila mir i slobodu.


Tako će se u Kninu i Splitu obilježiti se 28. obljetnica osnutka 4. gardijske brigade Pauci i 12. obljetnica ustrojavanja 3. mehanizirane bojne Pauci.

Svečanim obljetnicama nazočit će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov.

Tim povodom u Kninu će se s početkom u 9.30 sati održati svečana ceremonija otkrivanja imena vojarne “4. gardijske brigade Pauci” i otkrivanja spomen sobe gdje će izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH položiti zajednički vijenac.

U Splitu će se, s početkom u 11.30 sati održati svečani mimohod pripadnika Hrvatske vojske i hrvatskih branitelja.

Također, ispred Spomen kapelice “Sveti Križ” Dračevac s početkom u 16.45 sati održat će se svečana ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne “Pauci”.U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu s početkom u 18.30 sati, održat će se Svečana akademija i promocija poštanske marke 4. gardijske brigade Pauci.

Pogledajmo dio fotografija iz Ratnog puta legendarne postrojbe:Podsjetimo, Četvrta gardijska brigada osnovana je 28. travnja 1991. godine u jeku priprema za ustrojavanje Zbora narodne garde , nakon samog početka agresije na Republiku Hrvatsku.

Brigada je bila sastavljena od skupine mladih redarstvenika (njih 130) koji su izašli iz središta za izobrazbu postrojbi za posebne namjene MUP-a PJP Kumrovec u Split su stigli 30. svibnja 1991. godine u Hotel Split. Većina je bila iz Livna, zatim iz Tomislavgrada, Kupresa, Širokog Brijega, Trebižata, Ljubuškog, Stoca i Bugojna.

Prva baza (30. svibnja 1991.) im je bila hotel Split, a zatim se nakon nekoliko dana sele u hotel Resnik u Resniku. U Resniku se osniva 1. bojna kojoj je zapovjedao Gento Međugorac a zamjenik je Ivan Zelić. Prva formirana satnija je bila od navedenih pripadnika i nosila je naziv druga (tako su došli iz MUP-a.

Nakon nekog vremena im se pridružuju dragovoljci iz Kaštela, a zatim i iz drugih mjesta Ta satnija je formirana kao treća. Dio pripadnika tijekom lipnja odlazi u Imotski u formiranje 3. bojne, dio u Vrliku i Sinj koji formiraju odnosno pojačavaju drugu bojnu, dio odlazi za Metković i Dubrovnik za formiranje postrojbi u navedenim mjestima.

Četvrta brigada je jedna od onih postrojbi čiji pripadnici nisu imali vremena za obučavanje, pa je ono obavljeno u hodu tijekom izvršenja zadaća koje su postavljane pred njih. Sve borbene zadaće brigada je izvršavala pod geslom “In hoc signo vinces” (U tom znaku pobjeđuješ), a prvi borbeni zadatak brigade je bila akcija oslobađanja Kruševa, koji je uspješno izvršen u srpnju 1991. godine.

Potom su uslijedile obrambene, ali i oslobodilačke akcije od Zadra, Sinja, Drniša, Šibenika, Vodica do oslobađanja Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa u akcijama Tigar i Vlaštica. Nakon Dubrovnika i južnog bojišta brigada je sudjelovala u operaciji Maslenica koju je kao i sve operacije prije uspješno izvršila. Nakon Maslenice brigada sudjeluje u akcijama Zima ’94., Skok-1 i Skok-2, Ljeto ’95., a potom u akcijama Oluja i Maestral.

Četvrta brigada tijekom Domovinskog rata nije znala za poraz niti za izgubljeni položaj pa je stoga tadašnji Ministar obrane Gojko Šušak rekao: “Hrvatska vojska u svom sastavu ima 7 gardijskih brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta gardijska brigada”.

U borbi za slobodu Hrvatske poginula su 193 pripadnika legendarne postrojbe. Pet pripadnika još se uvijek vode kao nestali, a gotovo 1500 je ranjenih.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime