“Budi mRAK!” U subotu velika kampanja za prevenciju bolesti uzrokovanih HPV infekcijom

"Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do kraja ove godine"


Ove subote na splitskoj rivi od 10:00 sati do 13:00 sati podržite  javno zdravstvenu kampanju „Budi mRAK!“ koju je pokrenula Međunarodna udruga studenta medicine Hrvatska CroMSIC, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.


Udruga CroMSIC već duži niz godina provodi javnozdravstveno- edukativni projekt mRAK, kojem je cilj podizanje svijesti o dostupnim oblicima prevencije raka te važnosti pravovremenih pregleda kako bi se ova zloćudna bolest na vrijeme prepoznala i spriječila. U okviru tog projekta, nastala je ovogodišnja kampanja „Budi mRAK!“, gdje smo naglasak stavili na prevenciju bolesti uzrokovanih HPV infekcijom. Naime, više od desetljeća, u Hrvatskoj je dostupno cjepivo protiv HPV-a, no, na žalost, unatoč velikim naporima raznih stručnjaka iz zdravstvenog sustava, odaziv na cijepljenje je i dalje nezadovoljavajući. Jedan od ključnih razloga je nedovoljna informiranost roditelja o cjepivu, jedinom takvom u svijetu. Naime, svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do kraja ove godine.

Zbog toga je pokrenuta kampanja, koju se provodi po cijeloj Hrvatskoj, na način da se kroz zabavne i interaktivne radionice educiraju mladi o preventivnim mjerama 6 vrsta raka koje uzrokuje HPV. Organizatori su do sada educirali preko 3500 srednjoškolaca u 4 hrvatska grada.

– Pozivamo Vas da nam se pridružite u Splitu,na Rivi, 16.11.2019., od 10:00 do 13:00 sati, a u slučaju lošeg vremena selimo u prostore Antik bara također na splitskoj rivi od 11:00 sati do 12:30 – poručuju organizatori.

U tom terminu, građanima Splita bit će predstavljena sama kampanja, dijelit će se informativni letci, a gosti će biti mnogi stručnjaci iz Splita i Zagreba, kao i mnogi iz javnog života, koji će ujedno postati i ambasadori kampanje. “Bila bi nam velika čast i posebno zadovoljstvo kada biste podržali ovu kampanju svojim dolaskom i time doprinijeli ovom hvalevrijednom projektu. Na taj ćete način poslati snažnu poruku široj javnosti o važnosti brige i odgovornosti za vlastito zdravlje”, rekli su organizatori.

 Kampanja „Budi mRAK“ provodi se  na društvenim mrežama, putem Budi MRAK Facebook i Instagram stranice, kroz javna događanja, medije i terenske edukacije po školama diljem Hrvatske.– Za nas, znanje je mRAK i može spriječiti rak! –zaključili su organizatori.

O udruzi:

Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska – CroMSIC jedna je od 135 punopravnih članica međunarodne studentske organizacije International FederationofMedicalStudents’ Associations (IFMSA), koja radi i djeluje u Republici Hrvatskoj. CroMSIC djeluje na sva četiri medicinska fakulteta hrvatskih sveučilišta, a organizirana je prema strukturi IFMSA u 6 različitih odbora: Odbor za javno zdravstvo, Odbor za ljudska prava i mir, Odbor za medicinsku edukaciju, Odbor za profesionalne razmjene, Odbor za znanstvene razmjene, Odbor za spolno i reproduktivno zdravlje uključujući HIV i AIDS.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime