ALARMANTNO Petar Gudić: “Godinama su Pujanke zakinute, Veli i Krstuloviću Opari trebaju mjeseci da nam odgovore na upite”

Ne postoji nikakva lista prioriteta koja bi odgovarala stvarnom stanju na terenu, jedina lista je ona interesno-stranačka. - kaže Petar Gudić, predsjednik Gradskog kotara Pujanke, s kojim smo obišli ovaj kotar i obišli sve kritične točke


Petar Gudić, predsjednik Gradskog kotara Pujanke Foto: Dominik Tomašević

Naš kotar je uvijek bio zakinut za glavne sadržaje poput škole, dvorane, ambulante i vrtića. Nakon dugogodišnje borbe i agonije s OŠ Pujanke, mještani ovog jednog od najveći splitskig gradskih kotareva, s više od deset tisuća stanovnika, svjeoci suda je napokon ta priča gotova i da će konačno Pujanke dobiti osnovnu školu dostojno 21. stoljeća.


U drugom polugodištu nas očekuje useljenje u nove prostorije. Jako nas veseli izgradnja školskog igrališta koje će djeci omogućiti sigurno održavanje nastave tjelesnog odgoja te natkriveno parkiralište za potrebe škole. Osim škole, na istome terenu je projektom predviđena izgradnja dvorane i gradskog dječjeg vrtića kojeg naš kvart nažalost nema. Veseli nas činjenica da gradske službe aktivno rade na projektu. U tijeku je izrada glavnog projekta i troškovnika za sportsku dvoranu u našem kotaru – priča nam Petar Gudić, već drugi mandat zaredom predsjednik Gradskog kotara Pujanke.

Kaže kako se na Pujankama nadaju da “za dvoranu i vrtić nećemo morati čekati toliko dugo kao na osnovnu školu”. Kaže nam kakoTrgovački centar koji je izgrađen u prvoj polovici 90-tih godina, u samom startu nije zaživio na pravi način, te kako predviđena ambulanta nikad nije napravljena „i s obzirom na velik broj stanovnika kronično nam nedostaje”.

– Apeliramo na Grad da aktivira zapuštene poslovne prostore koji se nalaze u gradskom vlasništvu i otvori ambulantu. Na gornjoj etaži Trgovačkog centra postoji staklena konstrukcija koja je napukla i predstavlja opasnost za sve prolaznike. Nadležne službe su upoznate i očekujemo početak sanacije u idućoj godini. Trgovački centar je slabo osvjetljen pa ćemo inzistirati da se riješi taj problem. Veliki problem imamo s opasnim i napuklim potpornim zidovima. – nabraja Gudić probleme s kojima se na Pujankama svakodnevno susreću. U više navrata su, kaže, gradske službe upozorili na taj problem i slikali im opasne lokacije.

Hrpe smeća opasne i zbog požara

– I ovim putem upozoravamo grad i nadamo se da će konačno krenuti u sanaciju opasnih točaka, neovisno o tome da li su zidovi na gradskoj površini ili privatnoj. Kasno je reagirati kada se dogodi neka tragedija – kaže Petar Gudić.

Kao i u cijelom gradu jedan od najvećih problema predstavlja ilegalno odlaganje otpada. Doslovno vlada kaos i građani svakodnevno bacaju građevinski i glomazni otpad pored kontejnera.

– Na sve načine smo pokušali spriječiti te ružne scene, organizirali smo dvije javne tribine i redovito dijelimo vrećice za razvrstavanje otpada. Apelirali smo raznim načinima na građane, objavama i informativnim letcima, čak je i Čistoća povećala broj odvoza. Mislim da grad Split puno ozbiljnije treba shvatiti ovaj problem, ugušit ćemo se u vlastitom smeću. Neki će se iznenaditi, ali mislim da je sadašnji broj komunalnih redara u gradu premalo, da bi stvari donekle funkcionirale realno je da svaki kotar ima svog komunalnog redara. To sada nije slučaj i teško se na kvalitetan način može obavljati taj zahtjevan posao, naročito u većim kvartovima, Grad treba osigurati odlagalište za građevinski otpad te poduzeti strože mjere i puno više kažnjavati nesavjesne građane – upozorava Gudić.

Zapuštene privatne parcele

– Ostale mjere nisu dale nikakav rezultat. Imamo na nekoliko lokacija problema s obraslim i zapuštenim zelenim površinama, naročito u Mišinoj ulici. Osim što su takve površine ugroza za zdravlje, velika su opasnost za nastanak požara. Tu ima i privatnih parcela koje su vlasnici dužni urediti, a grad slabo kontrolira ovakve stvari i imamo divlji zapad na terenu. Sigurnost građana i grada ne može ovisiti o privatnim osobama i njihovoj financijskoj situaciji, ovakve površine moraju biti hitno sanirane i dovedene u red – smatra Petar Gudić.

Napominje kako su prije tri godine organizirani javni radovi i neke parcele su se očistile, međutim taj program je trajao vrlo kratko.

– Pozivamo grad da preko poljoprivredno – komunalnog redara riješi ovaj problem. Po pitanju dječjih igrališta situacija nije toliko kritična, iako grad dugo godina nije uložio i obnovio dječje igralište na Pujankama. Vlastitim sredstvima smo uspjeli održati zadovoljavajuću razini dječjih igrališta, a nadamo se da će grad u idućoj godini obnoviti i urediti dječje igralište ispred prostorija kotara u Tijardovićevoj ulici. Kako naš kvart nema sportsku dvoranu, sportske aktivnosti su dosta smanjene i ovise o vanjskim terenima.

Sami uredili igrališta

Kao kotar smo napravili street workout park i cageball teren te asfaltirali malonogometno igralište. Redovito vršimo razne popravke (ograda, paneli, mreža). Ulaganje u sportsku infrastrukturu je dosta skupo, bez pomoći Grada mogućnosti kotara su vrlo male. U izradi smo glavnog projekta za preuređenje i obnovu street workout parka. Nadamo se da će grad prihvatiti naš projekt i osigurati djeci i mladima adekvatan prostor za sportsku aktivnost – katuje predsjednik GK Pujanke.

Problem je i osnovna komunalna infrastruktura. Primjerice, asfaltiranje lokalnih cesta.

– Dugo godina zahtjevamo asfaltiranje Mišine ulice i još uvijek naš zahtjev nije uvažen. Nadamo se da će gradske službe ovaj zahvat uvrstiti na listu prioriteta i isti realizirati. Vrlo smo zainteresirani za rješavanje izlaza od centra Mall na ulicu Zbora narodne garde, koji je bio uvjet za uporabnu dozvolu. Neizgradnjom tog priključka znatno nam se povećao promet kroz jedinu cestu u kvartu i time je narušena sigurnost – upozorava Gudić.

Probem u Banovini

– Odnos s Banovinom bi mogao biti puno bolji i efikasniji. Žalosti činjenica da pojedinim pročelnicima, zamjeniku gradonačelnika Ninu Veli i samom gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari treba po par mjeseci da odgovore na poslane upite. Smatram to neodgovornim i bahatim ponašanjem, tim više što je Banovina nakrcana raznim savjetnicima koji ni sami ne znaju svoj opis posla. Dok kvalitetnih ljudi na terenu kronično nedostaje, mi imamo razne kvazistručnjake koji svakodnevno ispijaju po pet, šest kavica.

Što se tiče raznih projekata, očigledno je guranje podobnih i vlasti bliskih ljudi. Ne postoji nikakva lista prioriteta koja bi odgovarala stvarnom stanju na terenu, jedina lista je ona interesno-stranačka. Dugi niz godina pri donošenju proračuna je naš kotar zakinut , odbijaju se projekti i svi uloženi amandmani na iste. Očigledno je gradonačelnik mislio na takvu politiku kada je na početku mandata govorio o jednakoj prilici za sve – za kraj će našeg obilaska Pujanki, Petar Gudić, predsjednik Gradskog kotara.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime