Iako je zima u tijeku, već se svi počinju pripremati za ljeto, i sve što nam ono donosi. Odmor, provode i dakako – kupanje na plažama. Splitu bar plaža ne fali – najveća je ona Žnjanu. Žnjan je već u prvoj godini aktualne splitske gradske vlasti potpuno promijenio izgled. Gradonačelnik je iza sebe imao veći dio javnosti kada je uvodio red na platu, mada je red značio privremeno rješenje.

U jesen 2017. na Žnjan su stigli bageri, te je započelo uklanjanje dobrog dijela ugostiteljskih objekata. Posljednje dvije godine ugostiteljski objekti su reducirani i brojem i površinom, ali zbog privremenog rješenja evidentan je manjak sadržaja.

Još u ožujku 2018. gradonačelnik je rekao:

– Krenut ćemo u realizaciju krajem sljedeće godine kako bi 2020. dočekali bez privremenih rješenja, a uz najveći dio realiziranog projekta. Građevinske dozvole ne bi mogle biti izdavane prije ožujka iduće godine, a znate i sami da je onda realizacija do ljeta teška – kazao je tada. 2020. je tu, a hoće li se ove godine radovi zahuktati, znat ćemo uskoro.

Stanje s parkingom donekle se dovelo u red postavljanjem betonskih blokova, a parking je do danas ostao besplatan.

Eto što nas čeka i ove godine na Žnjanu… na kojem je u nedjelju popodne bilo šetača, što u obiteljskom okruženju, što solo, što s psima. Da ne govorimo da je ostalo raditi tek nekoliko ugostiteljskih objekata odnosno kafića. I uza sve to, zelenilo uopće nije uređeno, a palmina pipa opustošila je preostale palme.Uza sve to, i u nedjelju popodne i ta “uređena” parkirališta bila su skoro pa – popunjena! I ovog će ljeta, kao i svakog dosad, biti lutrija dobiti mjesta i na ovakvim parkinzima.

Sve bi to trebalo biti potpuno drugačije jednom kada se na Žnjanskom platou realizira davno prezentirano konačno rješenje. Splićani se nadaju da će to rješenje što prije ugledati.