ZAVRŠENA DVODNEVNA KONFERENCIJA “Hajduk se susretao s raznim izazovima posljednjih godina”

Hajduk i ECA u Splitu ugostili brojne europske klubove

Foto: Miroslav Lelas

U hotelu Le Meridien Lav završena je dvodnevna konferencija u organizaciji ECA-e (European Club Association) i HNK Hajduk, a koja je uključivala različite prezentacije i seminare o najboljim praksama u izradi strategije i implementacije u nogometne klubove upravljane “socio” modelom.


Na konferenciju su stigli i predstavnici europskih klubova FC Barcelona, Athletic Club, FC Schalke 04, SL Benfica, Östersunds FK koji su zajedno s domaćinom HNK Hajduk u dva dana održali brojna predavanja svatko na svoju temu, a sve kako bi klubovi međusobno razmjenjivali stečena znanja i iskustva.

-Zaista jedinstvena prilika da u svojoj desetgodišnjoj povijesti ECA zajednički s klubom organizira ovakvu konferenciju. Želja nam je bila dovesti i približiti velike klubove, dovesti ih ovdje i upoznati s Hajdukom te čuti njihova iskustva i promišljanja. Upravo je Benfica jedan od klubova koji je naš uzor i ideal. S vrlo sličnim problemima s desetgodišnjim odmakom su bili u vrlo sličnoj situaciji, a vidimo danas gdje su. Po modelu u kojem funkcioniraju kao narodni klub. Želja nam je klubovima i u okruženju, ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji, da čuju one probleme koje smo mi prolazili i s čim smo se suočavali te da im pomognemo premostiti te probleme i da dođu kraćim putem gdje smo mi danas. Ovo je samo mala dio mozaika koji slažemo i vjerujem da je ovo pokazatelj smjera u kojem idemo. – kazao je predsjednik Hajduka Ivan Kos u izjavi za medije.

Predstavnik ECA Oliver Jaroscz nije krio zadovoljstvo organizacijom konferencije i načinom na koji je protekla.

-Prvog dana razgovarali smo o strategijama, a danas smo raspravljali o svim aspektima vođenja socios kluba. Jako sam zadovoljan što smo organizirali konferenciju tu u Splitu zato jer Split ima veliku nogometnu tradiciju. Hajduk se susretao s raznim izazovima posljednjih godina, a klub je doživio preporod pojavom Udruge Naš Hajduk. Sretan sam jer imamo priliku pokazati danas kako socios klubovi mogu funkcionirati.

Nogomet se mijenja jako brzo. Imamo globalizaciju i digitalizaciju s kojom se cijeli svijet mijenja tako i nogomet evoluira. Imamo iza sebe deset uspješnjih godina rada ECA i rastemo te smo postali respektabilna organizacija u svijetu nogometa. Nadam se da ćemo u idućim godinama postati još snažnija organizacija i predstavljati sve klubove u Europi.Imali smo mnoštvo radionica i konferencija dosad, a ovo je prvi put da u suradnji s klubom članom organiziramo konferenciju. U razgovoru sa Slavenom Marasovićem došli smo na ideju da predstavimo strukturu socios kluba. Kako sam rekao i prije Hajduk je jako važan klub. Mnogi vrhunski treneri su kroz povijest dolazili iz Hajduka, da nespominjemo Tomislava Ivića koji je ’70.- inspirirao jedan Ajax. Zbog ove organizacije želim čestitati Hajduku, Našem Hajduku i svima koji su sudjelovali na ovoj konferenciji s jako dobrim programom. – kazao je predstavnik ECA.

Predstavnici Barcelone, Benfice, Athletic Cluba te Östersundsa izlagali na prvom danu Konferencije

Prvi dan uvodni govor održao je predsjednik Uprave HNK Hajduk Ivan Kos, dok je o ulozi Nadzornog odbora Kluba u strateškom razvoju i stabilnosti Kluba govorio predsjednik NO-a HNK Hajduk Slaven Marasović. U ime Udruge Naš Hajduk Ante Krnić i Luka Domikulić okupljenim predstavnicima prezentirali su prošlost i sadašnjost Udruge, kao i najveće izazove koji ih očekuju u budućnosti.Na konferenciji su svoje izlaganje imali predstavnici više klubova i institucija. Između ostalih, predstavnik ECA-e Olivier Jarosz koji je govorio o tome što je ”socio” model, CEO SL Benfice Domingos Soares de Oliveira o upravljanju klubom i osvrtom na upravljanje kroz ”socio” model, predsjednik Uprave Östersunds FK Daniel Kindberg o kratkoročnim i dugoročnim pritiscima i izgradnji strategije, predsjednik Uprave Athletic Club Jon Berasategi o pogledu na uspjeh kroz sustav vrijednosti kluba u strukturi upravljanja te direktor odjela za odnose sa zajednicom FC Barcelone Pere Jansà Rodriguez o njihovim iskustvima s društvenom zajednicom.

O poslovanju Hajduka danas je govorio predsjednik Uprave Kluba Ivan Kos, dok je sportski direktor Mario Branco imao izlaganje na temu rada sportskog odjela Hajduka.

Drugi dan konferencije bio dijelom posvećen medijima i odnosima s javnosti. Predstavnicima medija Phillippe Doucet, novinar i komentator francuskog Canal+ prezentirao je način prenošenja nogometnih utakmica. Stefanie Sydow (Odjel za medije, komunikacije i PR Schalke 04) podijelila je iskustvo rada u odnosima s javnošću u njemačkom klubu, od samog kreiranja sadržaja pa sve do procesa objavljivanja putem službenih komunikacijskih kanala. Svoje izlaganje imala je Sofia Bohlin, predsjednica Švedske udruge nogometnih navijača.

Završni dio konferencije zaključen je panel raspravom o svim iznesenim temama između predstavnika klubova i predstavnika udruga navijača ili udruga vezanih za ”socio” model. Predstavnik Hajduka bio je predsjednik Nadzornog odbora Kluba Slaven Marasović.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0