ZAŠTIĆENI POVIJESNI BISER ZAGORE Pogledajte čarobne noćne snimke groblja stećaka kod Ciste Velike

Na lokalitetu se nalazi ukupno 90 spomenika koji potječu iz 14. i 15. stoljeća. Izvrsno su očuvani

Srednjovjekovno groblje Crljivica pored Ciste Velike, koje se nalazi na državnoj cesti između Trilja i Imotskog, najveće je i najznačajnije nalazište stećaka u Hrvatskoj. Kako i priliči lokalitetu takvog značaja, pod zaštitom je UNESCO-a.


Crljivca se razvijala se u tri razdoblja, od brončanog doba, preko rimskog do srednjovjekovnog. Kako se u blizini nalazi izvorište vode gdje je izgrađeno sedam velikih bunara, jasno je da je kroz povijest ova lokacija imala veliku ulogu na važnom komunikacijskom putu Zagore.

Na lokalitetu se nalazi ukupno 90 spomenika koji potječu iz 14. i 15. stoljeća. Izvrsno su očuvani, ukrašeni ornamentikom koja, osim vjerskih prikaza, govori o životu u toga doba.

Postoji i legenda koja je zapisana na jednom od stećaka: “Narod je, bježeći od Turaka, gomilom kamenja zasuo crkvu koja se tu nalazila. U njoj su zakopani vrijedno crkveno ruho i kaleži s jednim zvončićem. No tu se ne smije kopati jer bi onog tko bi kopao mogla zadesiti bolest, a njegove usjeve tuča.

Svake godine se noću od Duhova do Sv. Ante iz te gomile čuje zvonce”.

Crljivicu je ovog vikenda posjetio splitski fotograf Saša Sapa, a kako ovaj zaštićeni povijesni lokalitet izgleda noću, pogledajte u priloženoj fotogaleriji.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0