ZAPUHALA JAKA BURA Noćas olujni udari diljem obale, na makarskom području do 120 km/h

Bura će najjača biti u nadolazećoj noći, a onda slijedi njeno slabljenje

I tijekom subote su najviše dnevne temperature zraka u većem dijelu Dalmaciji bile iznad vrućih 30 Celzijevih stupnjeva. Spomenuta vrijednost nije prijeđena tek lokalno u Zagori. Dan je obilježilo pretežno vedro vrijeme uz buru koja je jačala u prema večernjim satima.


Pravo jačanje bure očekuje nas u noći na nedjelju. Zbog bure je MeteoAlarm, u sustavu DHMZ-a, izdao narančasti stupanj upozorenja. Tako se diljem obale, ovisno o pojedinom području, predviđaju najjači udari bure od 65 do orkanskih 145 km/h (koji se odnose na podvelebitsko primorje).

Očekivana brzina vjetra u prvim satima nedjelje

Iako značajnih poremećaja u prometu zbog bure još nema, HAK u 20 sati javlja da na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene vrijedi zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

Također javlja da jak vjetar puše na dionicama autocesta (vozi se uz ograničenje brzine, no autoceste su otvorene za sve skupine vozila):

– A1 između vijadukta Božići i tunela Čelinka (40km/h)
– A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić.

Prognostički modeli predviđaju daljnje jačanje bure, a najjača će biti u noći na nedjelju kada su gotovo posvuda uz obalu mogući olujni udari. Podno Biokova mogući su noćas orkanski udari bure do 120, a podno Velebita i preko 140 km/h. U nedjelju će bura tek malo oslabiti u odnosu na noć, ali će i dalje biti jakih, ponegdje i olujnih udara. Nedjelja će donijeti pad temperature zraka za oko 5 stupnejva. U ponedjeljak daljnje slabljenje bure, ponegdje će okrenuti na tramontanu, a njen potpuni prestanak očekuje se u utorak u kasno jutro. Sa slabljenjem bure ponovno će doći do zatopljenja, ali će barem noći biti znatno ugodnije nego prethodnih dana.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0