Za razliku od Splita i Dubrovnika, u Šibeniku su skoro svi roditelji cijepili su svoju djecu protiv ospica

Županija bolja od hrvatskog prosjeka

Čak 97 posto djece cijepljeno je u Šibensko-kninskoj županiji protiv ospica, što je više od hrvatskog prosjeka koji iznosi 89,7 posto, no čini se da Dalmacija nije u istom trendu pa je najlošija situacija u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a epidemiolozi ponovno upozoravaju na ozbiljne posljedice necijepljenja djece, piše ŠibenikIN.


– Cijela Dalmacija nije u istom trendu. Primjerice u Šibensko-kninskoj županiji procijepljeno je čak 97 posto djece, što je više od hrvatskog prosjeka koji je 89,7 posto. Nažalost, Split i Dubrovnik ne slijede taj trend. Još nismo sigurni zašto je tako, ali to moramo ustanoviti i intervenirati. Ono što smo saznali za Dubrovnik jest da pedijatri toleriraju bezgranična odgađanja cijepljenja. Pogrešno je ne cijepiti dijete ako malo šmrče, to nije kontraindikacija. Druga stvar je ako ima temperaturu. I lažne kontraindikacije također su problem – kazao je za Jutarnji Bernard Kaić, epidemiolog iz HZJZ-a.

Osim u Dubrovniku i Splitu, niska procijepljenost je i u Osijeku, gdje je protiv ospica cijepljeno samo 86 posto, no, primjerice, u Virovitičko- podravskoj županiji cijepljeno je 97 posto, a u Vukovarsko-srijemskoj 94 posto djece. U Zagrebu je ta brojka na zadovoljavajućih 94 posto.

Kaić napominje da ravnateljstva vrtića ne bi smjela dopustiti upis djece koja nisu cijepljena. Prema programu zdravstvene zaštite u predškolskim ustanovama, koje je donijelo Ministarstvo zdravstva i prosvjete, a koje ima zakonsku potporu, procijepljenost je prema programu uvjet za upis u vrtić. No, to neki krše.

Jedan od razloga zašto roditelji ne cijepe djecu jest strah od nuspojava. Kaić napominje da se cjepivo koristi već 50 godina i doista nema dokaza da izaziva trajne posljedice.

– Ono može izazvati teške nuspojave, ali toliko rijetko da kada se usporedi s komplikacijama bolesti, neusporedivo je manje zlo cijepiti nego ne cijepiti. Ako uzmemo za primjer encefalitis (upalu mozga), na ospice svako tisućito dijete razvije upalu mozga, a kod cijepljenja je to jedan naprema milijun djece. Znači 1000 puta je češći kao posljedica bolesti nego cijepljenja – pojašnjava Kaić i dodaje kako odgovorno tvrdi da zaostajanje u psihomotornom razvoju i autizam nemaju veze s cijepljenjem, a to dokazuju i brojna istraživanja – kazao je za Jutarnji. U Šibensko-kninskoj županiji prošle godine nisu zabilježeni oboljeli od ospica, iz razloga što su djeca školskog i predškolskog uzrasta cijepljena iznad zakonski propisanog minimuma od 95 posto, a to daje sigurnost u kolektivni imunitet građana.

– To znači da pojedinac, ako se zarazio negdje izvan naše županije ili Hrvatske, neće moći prenijeti ospice većem broju ljudi. Moguće su pojedinačne zaraze, ali nikakvu epidemiju nismo odavno imali niti ćemo je imati – kazala je nedavno za ŠibenikIN Ankica Parat Baljkas, voditeljica Službe epidemiologije županijskog Zavoda za javno zdravstvo.U Šibensko-kninskoj županiji jako malo roditelja odbija cijepiti svoju djecu.

– Bilo je onih koji to najprije nisu željeli, ali nakon informiranja i razgovora kod nas u Zavodu pristali bi na cijepljenje bez problema. Onih koji su u potpunosti protiv cijepljenja je kod nas jako malo – doznali smo u Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0