ZA KUPNJU SADNICA U ponedjeljak u čarobnom ambijentu uz mlinicu 8. smotra klapa u Žrnovnici

Osma smotra klapa u Žrnovnici dogodit će se uoči blagdana Velike Gospe, u ponedjeljak (14. kolovoza) s početkom u 21 sat

Tradicionalna smotra klapa u Žrnovnici glavni je godišnji kulturno-glazbeni događaj u našem mjestu. Održava se od ljeta 2010. godina, a smotru je pokrenula klapa Sveti Florijan, samo mjesec dana nakon apsolutne pobjede na 50. Splitskom festivalu s pjesmom “Kako ću joj reć da varin“.


Prve četiri godine smotra se održavala u popularnoj “Bašti” u samom centru mjesta, a nakon toga preselila je u veličanstveni ambijent uz povijesni Antoničinu (Benzona) mlinicu, na tamošnjem izletištu uz rijeku Žrnovnicu. O atraktivnosti ove lokacije govori činjenica da su upravo tu snimane scene za planetarno popularnu seriju Igra prijestolja.

Najveći dio organizacije smotre klapa u Žrnovnici pada na udrugu Žrvanj koja kroz smotru klapa promovira žrnovačku kulturu, tradiciju, ali i ekologiju. Svake se godine na smotri, za koju organizator nastoji da bude originalna i drugačija, predstavljaju žrnovački običaji, a tako će biti i ove godine.

Humanitarni karakter smotre

Osma smotra klapa u Žrnovnici dogodit će se uoči blagdana Velike Gospe, u ponedjeljak (14. kolovoza) s početkom u 21. sat. Ove godine dio prihoda od smotre ići će za kupnju sadnica, najviše žrnovske jabuke, smokve, šipka i drugih voćaka koje će se saditi u opožarenom području. Udruga Žrvanj godinama brine o prirodnoj baštini Žrnovnice koja je u zadnjem požaru doživjela nezapamćenu devastaciju prirode. Ulaz na smotru klapa je kao i lanjskih godina 30 kuna.

Udruga Žrvanj zahvaljuje svim sponzorima i donatorima smotre, bez kojih održavanje ovog glazbenog događaja ne bi bilo moguće.

Svake godine smotru posjeti oko 1000 ljudi, što je dokaz da je ovaj događaj prepoznat od strane ljubitelja izvorne klapske pisme i publike. Smotra u Žrnovnici jedinstvena je i po tome što se nakon nastupa svih klapa spontano formiraju dvije sasvim nove klape koje bez ikakve pripreme moraju otpjevati po jednu poznatu izvrnu klapsku pjesmu, a pobjednika određuje publika dužinom pljeska.


Ove godine voditelji su Žrnovčani Ante Javorčić i Kažimir Marin koji će smotru voditi kroz šaljive skečeve.

Na 8. smotri klapa će nastupiti:Klapa Besida (ž.) Klis
Klapa Dalmatinke (ž) Split
Klapa Kamen (m.) Kamen
Klapa Okruk (m) Okrug Donji
Klapa Žmul (m) Omiš
Klapa Sveti Florijan (m.) Žrnovnica
Klapa Tamarin (ž.) Vranjic
Klapa Šušur (m.) Split

 

Novi broj časopisa Žrvanj

Na smotri klapa moći će se kupiti 14. broj časopisa Žrvanj, glasila udruge koje je i ovoga puta pripremilo brojne zanimljive tekstove i pregled svih događanja u Žrnovnici posljednjih godinu dana.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0