Vraća se život na solinsku plažu: “Pao” picigin prvi put nakon 60 godina

Mramorna izgleda čistije nego ikada prije posljednjih nekoliko desetaka godina

Iako to mnogi ne znaju, i Solin ima svoj izlaz na more. Radi se o plaži koju Solinjani zovu Mramorna. Dobila je ime jer se u blizini te plaže nalazila pilana, tj. rezalište za mramor. Prije 70-ak godina bilo je to vrlo popularno kupalište Solinjana. Na plaži punoj tamarina i tuševa znalo je boraviti po nekoliko stotina ljudi.


Sve se mijenja teškom industrijalizacijom solinskog bazena. Prvo su stigla dva broda INA-e koja su služila kao skladište za gorivo, a potom je izgrađen cjevovod. Plaža je ubrzo izgubila svoj sjaj, zagađenost mora bila je tolika da je more na tom području mijenjalo boju.

Nakon “pada” velikih zagađivača toga područja more se postupno vraća u normalu, ali plaža ostaje zapuštena, neuredna, obrasla dračom.

Stvari se posljednjih nekoliko godina počinju mijenjati prvenstveno inicijativom građana, a tu je prednjačila Facebook grupa”Mramorna, plaža mog djetinstva” koju je osnovala Solinjanka Rebeka Milanović.  Rebeka je kasnije osnovala i grupu “Solin…ljepota koja ne prolazi“. Zaredale su akcije čišćenja mora, a posljednja u nizu dogodila se prošlog vikenda, o čemu smo već izvijestili.

Da se “život” postupno vraća na Mramornu dokazuje i video koji je nedavno objavljen u spomenutoj grupi. Naime, nakon dugo vremena Solinjani su na svojoj plaži zaigrali picigin…

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/rebeka.milanovic.9/videos/10209999824933287/” bottom=”30″]

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0