Voćni trg jutros dobio posebnu gošću-zapostavljenu “hraniteljicu” Dalmacije

Sama ideja je krenula iz Zadra gdje će se već 10. godinu zaredom održati Festival smokava i u čiju će čast organizatori posaditi 10 sadnica smokve na raznim lokacijama u gradu

Voćni trg je jutros postao privremeni dom za sasvim posebnu gošću.


Naime, Udruga ekoloških proizvođača Dalmacije – Dalmacija EKO je u suradnji s Gradom, podno Marulićevog kipa postavila prekrasni pitar sa smokvom.
Zašto smokva i zašto na Voćnom trgu objasnila nam je Zrinka Filipović Dermit, tajnica
Udruge.
– Sama ideja je krenula iz Zadra gdje će se već 10. godinu zaredom održati Festival smokava i u čiju će čast organizatori posaditi 10 sadnica smokve na raznim lokacijama u gradu. Kako je Udruga partner Festivala, a organizatorica Sandra Babac ujedno i naša članica, odlučili smo ovom malom akcijom podržati inicijativu da na neki način ujedinimo Dalmaciju i vratimo smokvu u dalmatinske gradove upravo sad kad je krenula sezona berbe.

Iako je nekad glasila za hraniteljicu Dalmacije i kraljicu među voćkama, danas je smokva nažalost poprilično zapostavljena kako među poljoprivrednicima tako i u kuhinjama. Voćni trg je izabran upravo zbog svoje povijesti. Ako ništa, svi smo gledali Velo misto, pa makar tako znamo da je nekad tu sve vrvilo našim voćem i povrćem . Usput je zanimljivo spomenuti i da je prema nekim izvorima sam Marko Marulić na svoja putovanja u Veneciju često sa sobom nosio prodavati vino, sukno i – suhe smokve.

Nadamo se da će ova simbolična smokva zainteresirati i turiste i naš svit, a usput potaknuti i kuhare da posvete više pažnje ovoj slatkoj kraljici.Malu ceremoniju vraćanje smokve u Split na slavonskim je gajdama svirajući Odu radosti popratio Goran Mikas, dok su Poljičke vile Dora Duplančić, Ivana Periš i Jelena Duplančić prolaznicima dijelile ekološke smokve. Sve su zabilježile i kamere HRT-a jer je cijeli događaj,
uživo prikazan u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“, a više detalja o svemu moći ćete saznati i u emisiji „Ljetna panorama“ koja se prikazuje na HRT4 sljedeći ponedjeljak.
-Ako budete sljedećih mjesec dana prolazili kraj ove lipe smokve, slobodno joj recite
koju lipu rič, možete je i slikat, “kraljice to vole”-poručili su organizatori.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0