VIS Strategija ‘Pametnih otoka’ kao budućnost razvoja kvalitete života otoka 365 dana u godini

Održana javna tribina 'Pametni otoci u Hrvatskoj jučer, danas, sutra – razvojne mogućnosti otoka Visa'.

Danas je u organizaciji Otočnog sabora (Udruge za razvitak hrvatskih otoka) i Udruge SVIMA u prostorijama Veleučilišta ‘VERN’ na Visu,


održana javna tribina ‘Pametni otoci u Hrvatskoj jučer, danas, sutra – razvojne mogućnosti otoka Visa’.

Uvodnu riječ u ime domaćina, uz pozdrav prisutnima, dao je gospodin Nenad Vakanjac koji je predstavio europski projekt i inicijativu pametnih otoka nastavno na relevantne inicijative na razini Europske unije istaknuvši da sama tribina ima za cilj adresirati razvojne prilike otoka Visa vezane uz koncept „pametni otoci“ te spajanje lokalnih inicijativa i resursa s institucionalnim okvirom podrške na županijskoj, nacionalnoj i europskoj razini.

U okviru panela uvodno predavanje je održala dr. Marija Boban, sa splitskog Pravnog fakulteta, koja je kao stručnjakinja za tematiku pametnih gradova, prisutnima prikazala razvoj strategije ‘Smart cities’ u okviru razvoja ‘Digital agenda foe Europe 2020’ na čijem tragu je nastala i inicijativa ‘Pametnih otoka’. Dr. Boban prikazala je prisutnima i primjere dobre prakse u Europi i Hrvatskoj uz preporuke razvoja otočnih zajednica po principu suradnje lokalne samouprave i (aktivnih) građana uz primjenu tehnologije s ciljem povećanja kvalitete življenja. Pod konceptom „pametni otoci“ smatraju se mali europski otoci koji se odlikuju održivim lokalnim gospodarskim razvojem i naporima za podizanjem kvalitete života te koji, kao takvi, postižu izvrsnu održivost u više ključnih područja: gospodarstvu, mobilnosti, energetici, zaštiti okoliša, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i obrazovanju ljudskog kapitala.

Nakon uvodne prezentacije u okviru panela aktivno su sudjelovali Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, Milivoj Bratinčević, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, Ivo Radica, gradonačelnik Visa i Tonka Ivčević, gradonačelnica Grada Komiže. Istaknuti su kvalitetni projekti otoka Visa te je naglasak stavljen na kvalitetnu suradnju gradova Visa i Komiže s ciljem podizanja kvalitete i održivog rada otoka te primjenom novih tehnologija u budućem razdoblju, naročito u razdolju od lisipada do svibnja (vansezonski).

Tribina je završila uz pitanja i komentare prisutnih građana i predstavnika Udruga koji su se složili s izjavom gradonačelnika Iva Radice da se zalažu za razvoj i povećanje kvalitete života otoka Visa 365 dana u godini


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0