Dok se Kinom rapidno širi koronavirus, Hrvatskom se širi gripa koja je trenutno najviše pogodila djecu predškolske i školske dobi.

U jednoj splitskoj školi, u razredu koji broji 24 učenika, već treći dan zaredom nedostaje čak 13 učenika. U razredu pored od 22 učenika, u školskim klupama danas sjedi samo njih 9. Slična stvar je i u ostalim razredima i školama, učionice su poluprazne, a djeca koja su umjesto u njima, kod kuće se bore s virusima. I to nije ništa čudno za ovo doba godine.

– Upravo su nam svake godine djeca prva koja obolijevaju od gripe upravo iz razloga jer su oni najosjetljiviji, jer su najmanji i najmanje često su došla u kontakt s virusom obzirom na dob. Što su više koncentrirani u zatvorenom prostoru, veća je bliskost kontaktu i samim time i veća mogućnost prijenosa virusa – kazuje nam Diana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ Split.

Iako za gripu nema lijeka, pedijatrijske ambulante su pune djece koja imaju povišenu temperaturu, kašlju, sline…

– Svakim danom sve je više djece koja dolaze na pregled zbog virusa. Što se tiče gripe, ona se tek sada pojavljuje u pravoj epidemiji, njen vrhunac među djecom tek dolazi jer logično, djeca se druže, idu zajedno u vrtić, školu a to su sve mjesta visokog rizika zaraze i ne možete to izbjeći – rekao je poznati splitski pedijatar čija je čekaonica jutros već iza 8 sati izgledala kao igraonica u kojoj su se našla sva bolesna djeca, a s njima i nestrpljivi roditelji koji su cupkali s noge na nogu čekajući na pregled.

S obzirom na to da djeca ne mogu izbjegavati mjesta visokog rizika poput škole, liječnik savjetuje redovito pranje ruku i nošenje maski, ali i naglašava kako općenito treba paziti na dobru respiratornu higijenu (pokrivanje nosa i usta kod kihanja i kašljanja papirnatom maramicom koja se zatim pravilno odloži).Kasno je za cijepljenje iako cjepiva još ima

Daleko najučinkovitija mjera prevencije gripe je cijepljenje. Ali s obzirom na to da je gripa u jeku je li kasno za cjepivo?

– Za svaku osobu koja se do sada nije nikada cijepila nužno je određeno vremensko razdoblje u kojem će se njen imunološki sustav aktivirati odnosno proizvesti zaštitna antitijela i tako prepoznati virus i boriti se protiv njega ukoliko osoba dođe u kontakt. Taj period kod osoba koje se redovito cijepe je sedam dana, a kod osoba koje se prvi put cijepe treba i nekih dva tjedna. Budući da je sada sama sezona gripe u jeku i do kraja veljače će biti vrhunac sezone, mislim da je sada već i kasno iako ne odbijamo nikoga. Evo i jučer smo imali tri osobe koje su se došle cijepiti, cjepiva imamo još vrlo malo; 15 doza. Službeno cijepljenje je počelo već 1. studenog i završilo krajem godine, ali imamo još tih 15 doza ako se netko još želi cijepiti – poručila je epidemiologinja Nonković.

Sama sezona gripe je jedna od blažih u posljednjih pet godina, čak i najblaža sezona gripe. U Hrvatskoj je službeno registrirano zaključno sa 26. siječnjem 5.368 oboljelih, a više od pola je prijavljeno prošli tjedan.

– Na području naše županije za prošli tjedan prijavili smo oko 200 osoba i to je otprilike 10% od ukupnog broja u Hrvatskoj. Nemamo za sada ni jednu osobu za koju imamo službenu prijavu da je umrla od posljedica gripe i nadamo se da će tako i ostati tijekom cijele sezone – kazala je Nonković.

Trenutno dominira virus gripe A s tim da sada podjednako imamo i H1, N1 i H3N2. Kod djece je u cirkulaciji virus gripe B koji ima nešto blažu kliničku sliku.

Kako razlikovati gripu od drugih bolesti?

Kad ne znamo koja nas je bolest napala, najbolje je vjerovati simptomima koje bolest donosi.

– Imamo različite druge virusne bolesti dišnog sustava. Gripa je nagla bolest, kod nje imamo opće simptome s temperaturom do 40 Celzijevih, jakim bolovima u zglobovima, mišićima, jakom glavoboljom, boli iza očnih jabučica. Kod djece se znaju javiti i mučnina i povraćanje, naročito kod manje djece. Nakon tog naglog nastanka, u nekoliko sati, sad smo zdravi, sad smo bolesni, počinju i respiratorni simptomi pa osoba može imati i bolno ždrijelo, otežano gutanje, kašalj…

Ostale virusne bolesti, poput obične prehlade koja je najučestalija, idu odmah s kihanjem, šmrcanjem, suzenjem očiju, sekrecijom iz nosa i u principu kroz nekoliko dana spontano prolazi, nema nekog poremećenog općeg stanja – objašnjava nam epidemiologinja Nonković.

Kod dobrog rada imunološkog sistema i opće kondicije trajanje gripe je u pravilu kraće, a tok bolesti lakši. Ako istovremeno nemamo i druge bolesti, gripa obično prolazi bez komplikacija i nije opasna.


1 KOMENTAR

Comments are closed.