POŽAR NA OTOKU HVARU U Stari Grad stigli vatrogasci iz Splita s 10 vozila

Požar se brzo širi gustom borovom šumom

16:58 – Trajektom u 16 sati i 30 minuta, kako je bilo i najavljeno, stilo je pojačanje s kopna. Deset vozila i 37 vatrogasaca sa splitskog područja uplovilo je u luku u Starom Gradu. Kopnene snage uvelike će pomoći saniranju požara na rtu Kabal.


Radi se mahom o vatrogascima sa splitskog područja.

15:25 – Vjetar zapadnih smjerova naglo jača. Od vatrogasaca na terenu doznajemo da dolazi do aktivacije gotovo čitave fronte koja je gorjela.

– Prvo je okrenulo na tramontanu, a sada i na maestral. Vatra se aktivira nevjerojatnom brzinom. Situacija ne izgleda nimalo obećavajuća – kazao nam je vatrogasac s Hvara.

15:01 – Neslužbeno doznajemo da je opožarena površina oko 80 hektara.

Kakvo je posljednje stanje na požarištu opisao nam je zapovjednik DVD-a Stari Grad Antoni Ivanković:


– Iza 14 sati bura je prestala, ali je zapuhao maestral što bi moglo donijeti nove probleme na požarištu. Istočni dio požarišta je pod kontrolom, no problemi se javljaju na zapadnom dijelu gdje dolazi do povremenih aktivacija vatre. Pomoć pri gašenje požara pružaju 2 helikoptera – kazao nam je Ivanković.

– U 16 i 30 očekuje se dolazak 8 vozila iz županije i dvadesetak vatrogasaca. Ove snage bit će nam od velike pomoći prilikom sanacije. Trenutno je na požarištu 62 vatrogasaca DVD-ova Hvar, Stari Grad i Jelsa s 15 vozila – dodao je Ivanković.13:51 – Požarište je napustio veći dio zračnih snaga, ostao je aktivan još jedan helikopter MORH-a. Požar je dobrim dijelom ugašen, a njegov manji dio ide u smjeru mora i Brizenice, ali malo je vjerojatno da će do tamo i stići

13:35 – Prema dojavama naših čitatelja iz Starog Grada, situacija na požarištu znatno je bolja nego prije sat vremena. Značajnijeg dima iznad požarišta više nema. S požarišta je otišao i posljednji kanader

13:18 – Ovako požar kod Strog Grada izgleda iz grada Hvara:

13:14 – Donosimo posljednje fotografije s požarišta

13:10 – Trenutnu situaciju komentirao nam je Antonio Škarpa, gradonačelnik Starog Grada i dugogodišnji vatrogasac.

– Iako su s požarišta otišla dva kanadera, situacija nije bitno bolje nego prije pola sata. Požar trenutno gasi 1 kanader i 1 helikopter. Dobra je vijest da je vjetar malo oslabio, a loša da se popodne očekuje promjena smjera. Sada pumpe prebacujemo po uvalama.

Područje gdje se planira graditi 4 Seasons resort trenutno nije ugroženo, a što donosi poslijepodne, vidjet ćemo.

Činjenica je da smo na ovom području sinoć imali dva požara, samo smo ih uspjeli na vrijeme ugasiti. Treći je “pobjegao” – kazao nam je Škarpa.

12:25 – Kanaderu su se u gašenju požara pridružila i dva helikoptera MORH-a. U međuvremenu su stigla još dva kanadera.

12:24 – Iako se strahovalo da bi požar mogao doći do područja krajem godine planira se izgradnja luksuznog kompleksa Four Seasons Resort and Private Residences, to se nije dogodilo.

12:19 – Na požar je stigao prvi kanader. U Starom Gradu se čuju sirene, stižu nove vatrogasna snage iz Hvara.

U gradu Hvara pada pepeo s požarištu na rtu Kabal.

12:09 – Kako doznajemo od hvarskih vatrogasaca, na požarište su upućena tri kanadera. Na terenu su sva vatrogasna društva s otoka

11:52 – Od jutros je aktivan požar na otoku Hvaru kod Starog Grada. Vatra je zahvatila područje uvale Tiha na poluotoku (rtu) Kabal. Požar se brzo širi uslijed jakih udara bure. Požar se vidi i iz Splita.

Dim požara se vidi iz Splita. Foto: Nora Limić

Doznajemo da požar gasi 30 vatrogasaca koji se nadaju skorom dolasku zračnih snaga:

– Od jutros smo na terenu. Jedno vrijeme smo ga “imali”, no onda se požar uz pomoć bure ponovno proširio. Na požarištu su vatrogasci DVD-ova iz Hvara, Starog Grada i Jelse s 30-ak ljudi i 10 vozila. Gori gust borova šuma i nisko raslinje. Za sada objekti nisu ugroženi. Očekuju se kanaderi, no još nije poznato hoće li zbog bure moći uzletjeti – kazao nam je Antoni Ivanković, zapovjednik DVD-a Stari Grad.

Također doznajemo da je na istom području gorjelo je i jučer, požar je bio ugašen, no danas je ponovno krenuo.

Niz požara posljednja 24 sata zabilježeno je na otoku Hvaru. Gorjelo je kod Dubovice, u Gdinju uz cestu, sinoć uz uvalu Tihu, a gorjelo je u jednom dvorištu u selu Brusje.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0