Večeras ponegdje izraženiji neverini, sljedeća dva dana udari bure lokalno preko 140 km/h i snijeg na planinama

Glavnina oborina očekuje nas večeras, a najvjetrovitije bit će u utorak

Utjecaj nadolazeće ciklone postupno jača. Oborine su prvo zahvatile sjeverni Jadran, gdje je prema podacima mreže Pljusak.com, do 16 sati već ponegdje pala obilna kiša. Primjerice između Bakra i Rijeke palo je 30 do 75 litara kiše po kvadratnom metru.


Tlak zraka pada, jugo na moru postupno jača, a kiša se postupno širi i na Dalmaciju. Uvod je to u glavninu promjene vremena koja nas očekuje sljedeća 24 sata.

Zbog više oblaka, danas su temperature zraka bile malo niže u odnosu na prethodne dane pa su najviše dnevne vrijednosti u Dalmaciji bile od 17 do 23°C.

Do kraja dana prevladavat će oblačno, a kiša će biti sve češće. Osobito će navečer lokalno biti pljuskova s grmljavinom, južnije od Splita moguće su veće količine oborina kratkom razdoblju, ponegdje i preko 30 litara po kvadratnom metru. DHMZ je, unutar sustava Meteoalarm, za veći dio obale i otoka dao narančasti stupanj upozorenja i to zbog mogućnosti obilnih oborina, a na moru i vjetra.

Jugo će još malo ojačati, tako da će rano navečer na moru ponegdje biti i jako. Ipak, tijekom večeri na sjeveru Dalmacije zapuhat će umjerena tramontana koja će se prvo proširiti po moru, gdje noćas ponegdje može biti jaka i vrlo jaka, a onda će se u noći širiti i na ostatak Dalmacije.

Ponedjeljak će biti promjenjiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Oborina će biti uglavnom još ujutro i to mjestimice. U planinama iznad 1500 metara bit će i snijega, osobito na Dinari i Kamešnici. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, navečer će tramontana na otvorenom moru biti olujna pa se očekuju problemi u prometu morem.


Zahladit će pa će najviše dnevne temperature biti od 10°C ponegdje u Zagori do 18°C ponegdje u južnoj Dalmaciji.

Vrlo vjetrovito bit će i tijekom utorka kada će bura i tramontana i dalje imati olujne, podno planina i na otvorenom moru i orkanske udare. Bit će djelomično sunčano i u većini krajeva suho, ali će na planinskom pograničnom području s BiH i dalje povremeno biti snijega. Jutarnje temperature u Zagori do 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Najviše dnevne od 9 do 17°C.Očekivani udari vjetra tijekom utorka (Crometeo WRF)

Vjetrovit će biti još u prvom dijelu srijede, a onda se očekuje značajnije slabljenje vjetra. Jutra će i dalje biti svježa, ali se od srijede očekuje postupan porast dnevnih temperatura zraka. Prevladavat će sunčano do sljedećeg vikenda.

Vrijeme & radar: Najbolja aplikacija za praćenje vremena, dostojno zamjenjuje nepostojeći radar u Dalmaciji!

Jeste li znali da veći dio Dalmacije NE pokrivaju meteorološki radari? To znači da niti korisnici, niti sami prognostičari, ne mogu sa sigurnošću reći gdje se trenutno nalaze oborine, kuda se kreću, koje su vrste… Taj problem, nažalost, dobro je poznat našim pomorcima, nautičarima, planinarima, HGSS-u, meteorolozima…

Teško je objasniti koliki je značaj meteorološkog radara za modernu meteorologiju, a još teže nezainteresiranost države da riješi ovaj gorući problem. U Dalmaciji relativno često svjedočimo opasnim meteorološkim ekstrema, a njihovo praćenje i predviđanje potpuno otežava nedostatak meteoroloških radara.

Čekajući pravo rješenje ovoga problema, koje nije niti na vidiku, pomalo iznenađujući “spas” stigao nam je iz Njemačke!

Naime, njemački WetterOnline plasirao je odličnu aplikaciju (i widget) koji pokriva gotovo sve meteorološke potrebe modernog korisnika! Aplikaciju za mobilne uređaje za Android sustavu možete preuzeti OVDJE, a za iPhone OVDJE.

Darujemo 10 besplatnih premium članarina!

Dalmacija Danas daruje svoje čitatelje i to s 5 besplatnih polugodišnjih premium članarina ove aplikacije! Upute kako osvojiti premium članarinu pročitajte ovdje.

I verzija za PC i verzija za mobitele je besplatna, a nudi satelitske i radarske snimke, te prikaz električnih pražnjenja iz oblaka koji se obnavljaju svakih 15 minuta. Prikaz nudi zoom do određene razine, moguće je pregledati stanje do 2 dana unazad i pogledati procijenjenu prognozu kretanja oblaka i oborine sljedećih sati i dana. Prikaz automatski detektira mjesto gdje se nalazite.

Jedna od glavnih produkata ove aplikacije je satelitska snimka i prilično realistična simulacija radara, dakle prikazuje upravo ono što u Dalmaciji neopisivo nedostaje! Kiša je na aplikaciji prikazana, ovisno o intenzitetu, u pet različitih nijansi, a tuča je označena ljubičastom bojom. Prikaz također razlikuje susnježicu i snijeg, koji je prikazan u 4 moguća intenziteta. Grmljavina je također podijeljena po intenzitetu, u pet kategorija.

Pogledajmo na primjeru WetterOnline simulacije radara kako je izgledalo nevrijeme koje je u subotu poslijepodne (3.6.2017.) pogodilo dio Dalmatinske zagore. Aplikacija točno prikazuje sustav olujnih oblaka koji se razvio nad Zagorom, a glavnina nevremena dogodila se oko Drniša. Meteorološke postaje potvrdile su da je svega u 2 sata tamo, uz jako grmljavinsko nevrijeme, palo preko 40 litara kiše i tuče po kvadratnom metru.

Pregled najvažnijih karakteristika meteo-aplikacije:

• Automatsko određivanje lokacije
• Prognoza za 14 dana
• Iz sata u sat i za dijelove dana
Vidget za Android s pozadinom koja pokazuje aktualno vrijeme (može se postaviti i u statusnu liniju)
• Oborine: vjerojatnost, količina, trajanje
• Smjer i brzina vjetra, kao i udari vjetra
• Broj sunčanih sati u toku dana
• Radar za praćenje oborina i njihovog intenziteta, sa “zoom” opcijom
• Upozorenja za opasne vremenske prilike
• Mogućnost odabira lokacija širom svijeta i čuvanje omiljenih destinacija
• Informacije za zimske sportove: najave oborina, visina snijega, stanje skijališnih staza
• Podržan Apple watch sa oper. sistemom watchOS 3
• Fotografija: fotografiranje okolice ili izrada i dijeljenje „selfija“ s aktualnim vremenom

S Premium funkcijama dobit ćete dodatne mogućnosti:

• bliže zumiranje radarskih slika (pa se oborine još bolje vide)
• novi podaci se ažuriraju svakih 5 umjesto 15 minuta
• bez reklama
• Premium opcija se može koristiti na 5 različitih uređaja (uz plaćanje samo jedne članarine)
• Uključuje premium opcije za 3 mjeseca (prva 3 mjeseca od odabira pro verzije besplatno korištenje Pro opcija)

Christoph Brömling, meteorolog WetterOnline-a, nam je rekao:

– Kombiniramo radarske i satelitske snimke, podatke s mjernih postaja i prognostičkih modela da bi dobili najbolji i najobuhvatniji mogući meteorološki prikaz za područje Europe. Ovakva kombinacija različitih izvora podataka daje nam mogućnost unaprjeđenja kvalitete i dostupnosti trenutnog vremena i nowcastinga.

Poznat nam je problem nedostatka meteorološkog radara u Dalmaciji i nadam se da će ga naš proizvod donekle ublažiti. Svakodnevno radimo na proučavanju našega prikaza i njegovom daljnjem usavršavanju – zaključuje njemački meteorolog.

Vrijeme & radar aplikacija nije poptuna zamjena meteorološkog radara, ali jest najbolja sljedeća stvar koja trenutno postoji!

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0