1722 godine nakon početka izgradnje Dioklecijanove palače, dijelovi drugog najvećeg grada u Hrvatskoj i dalje nemaju riješeno pitanje kanalizacije. Poznato je da je Dioklecijan imao i vodovod i kanalizaciju, a neka istočna naselja to nemaju ni danas.

Split nije izuzetak, pa tako i susjedna općina Podstrana ima gotovo identične probleme. Dijelovi Strožanca još nemaju kanalizaciju, a dio Strožanca koristi vodu s trenutno kontaminiranog vodovoda s rijeke Žrnovnice.

Podstrana se, baš kao i Split, sve više okreće turizmu, a scene koje se mogu vidjeti na nekim tamošnjim plažama više su nego šokantne. O tome svjedoči i naš čitatelj koji je u utorak navečer prolazio plažom između hotela Lav i strožanačke plaže.

“Sinoć sam krenuo rekreativno trčati uz more, ali samo morao zastati zbog prizora koji me šokirao. Pd okriljem noći, neke kuće u blizini mora puštale su fekalne vode u more na potezu između strožanačke plaže i Lava. I to priko šetnice! Smrad je nesnosan!

Inače, još ima dosta turista koji šetaju od Lava prema Strožancu i onda preskaču tu smrdljivu tekućinu. Odmah bih zvao načelnika Bartulovića u vezi toga. Vidimo da je vrijeme zadnjih dana i dalje neobično toplo pa su ove plaže danju pune kupača. Bi li se oni tu kupali da znaju da kanalizacija ide direktno u more. Tko će odgovarati ako netko od kupača dobije zaraznu bolest? – pita se naš čitatelj dodajući mu nije jasno kako nekome u Podstrani može prioritet biti uređenje plaže, a ne rješavanje kanalizacije koje bi trebalo biti problem broj jedan.

U prilogu pogledajte fotografije koje nam je poslao čitatelj.