“UZAVRELI” JADRAN: Temperature dosegnule 30 stupnjeva, u Splitu gotovo rekordnih 28 stupnjeva

Temperature mora na granici su rekordnih vrijednosti, a rekordi bi mogli padati sljedećih dana zbog daljnjeg zagrijavanja

Aktualni toplinski val proteklih je dana dodatno zagrijao površinsku temperaturu Jadranskog mora.


Najtoplije je, s temperaturama od 29 do 30°C, duž najsjevernijih obala Italije (Friuli, Veneto) i sjeverozapadne Istre. I središnji dio Jadrana, osobito ispred obala Barija, također je ekstremno topao, s temperaturama od 29 do 30°C. U nekim zaklonjenim lagunama (Grado, Venezia) površinska temperatura mora prelazi 30°C, javlja Crometeo.

Površinske temperature Jadranskog mora

Temperature mora duž sjevernih obala (Friuli, Veneto – sjeverna Italija) već su dosegnule od 28 do 30°C, a u mirnim lagunama (Grado, Venecija) lokalno i više.

Temperatura većeg dijela Jadranskog mora je dosegnula 28°C ili i više. Na većem dijelu Jadrana te su vrijednosti i oko 3°C više od prosjeka za doba godine.

Odstupenje od normale

U Hrvatskoj i do 28 stupnjeva

Podaci DHMZ-a od petka, 4. 8. 2017., pokazuju da je temperatura mora na nekoliko lokacija na hrvatskoj strani Jadrana (Crikvenica, Dubrovnik, Krk, Mali Lošinj, Pula, Rab) dosegnula 28°C.


Korak do rekorda

U Splitu je temperatura mora prvi put ove godine dosegnula 28°C. Tako je u 14 sati nedostajalo samo 0,7°C do najviše zabilježene temperature mora od početka mjerenja, a to je bilo daleke 1958. godine. Obaranje rekorda moguće je sljedećih nekoliko dana.

Ovako visoke temperature mora, nema sumnje, nepovoljno utječu na morski svijet, a nova invazivne vrste, atipične za naše područje, stižu iz toplijih mora.Rekordne temperature mora službeno izmjerene u hrvatskom dijelu Jadrana (DHMZ)

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0