Ženska klapa Fjoret dolazi iz Tučepi i čini je šest pjevačica. Redom su to Tanja Topić, Romana Lalić Pejković, Ružana Kovač, Lana Erceg, Dragica Mravičić i Ana Vranješ. Jedna je to od klapa koje imaju onaj “faktor X” koji ih čini drugačijim od klapskog prosjeka. Da je tome uistinu tako možete se uvjeriti u kratkom video isječku u kojem su članice ove klape spontano zapjevale za čitatelj(ic)e našeg portala:

Ova klapa iza sebe ima autorske pjesme poput:Ljubav si moja, Još nas ima, Ruke, Gospe Sinjska, Vidilica…, ali tu “priča”, po svemu sudeći, neće stati…

– Prekjučer je bila premijera našeg novo spota, a uskoro će i premijera na nacionalnoj televiziji – uvodno nam kazuju simpatičke članice ove klape.

Kapa je osnovana prije 12 godina, trenutno ih je šest, a nekoć ih je bilo deset pjevačica.

– Probe održavamo u glazbenoj školi Makarskoj, iako smo klapa Fjoret Tučepi. Probe vodi Tanja Topić, članica klape, ali uz asistenciju svih cura. Svaka ima svoju ulogu. Klapa za Omiš prezentira a capella tradicionalno pjevanje, ali imamo i naših hitova koje prezentiramo na VDP Kaštela. Tako smo ove godine osvojile treću nagradu žirija, ali nam je to kao prva jer su prva dva mjesta osvojile muške klape. To smo postigli s pjesmom “Ruke”. 2018. godine planiramo i na Omiš i na Kaštela – govore nam.

Što je s FDK Omišom, upitali smo.

– Već smo nastupile nekoliko puta, a možemo se pohvaliti trećom nagradom publike 2015. godine.

Šest pjevačica, je li to dovoljno za postići željeni zvuk?

– Inače, pravilo je u ženskim klapama imati 8 do 10 pjevačica jer nedostaje podloge kod ženskih klapa, no imamo podloge i sa šest. Vodimo se s tim da je klapa ipak klapa, a ne zbor. Držimo svoje.

Ima i onih stavova da ženska klapa nije prava klapa?

– Uvijek je muška klapa, klapa. Ali su žene vrjednije od muških i naporno vježbaju i rade i moram priznati da su došle do nekakvog ranga.

Imate li favoritkinje među ženskim klapama?

– (Jednoglasno): Klapa Floret! (Smijeh). Teško je nekoga izdvojiti, ali rado poslušamo klapa poput Fa linđo, Neverin, Dišpet, Orca… To je nekakav klapski “top”.

Kreće li se omiški festival klapa u dobrom smjeru?

– Nama je u cilju da dođemo i svoje otpjevamo i to je to. Ako pri tom bude koja nagrada, to je super. Ostalo ne bi komentirale.

Druže li se vaše članice klape privatno?

– Nekad se privatno družimo, ali trebali bi češće. Ponavljamo, jer muškarcima je u tom svijetu puno lakše. Pa na ženama je danas sve! I kuća i posao…

Kada govorimo o klapskim bazenima poput splitskog, šibenskog i zadarskog, postoji li nešto što je omiški ili makarski klapski bazen?

– Prije je postojao, sada se sve razvodnilo. Sada je manje klapa. Ima ih, ali su sve uglavnom lokalnog karaktera. Mi jedino idemo, prezentiramo se na festivalima. Prije su to bili Srdela, Adrion, a sada smo ostale jedino mi koje se prezentiramo.

Kakvi su vam ciljevi za 2018. godinu?

– Konačno snimiti album! Da ovo sve što smo napravili spojimo u jedno. To nam je najveća želja.

Može li se klapu Fjoret naručiti na nekom piru ili drugom događaju?

– Ako imate novaca, nema problema (smijeh). Šalu na stranu, imamo povremenih “narudžbi”. Pjevamo uz pratnju klavijatura, a ponekad i malu harmoniku. Nisu nam strane hotelske gaže.

Smiju li se klape danas baviti estradom?

– Smiju, ali… Mislim da nema više onih zabavnih pjevača tipa Mišo Kovač. To su sad preuzele klape. Klape su preuzele dalmatinski pop, pa je zabavna glazba ušla u zaborava. Ali, kako je tako je, treba pratiti trendove, a treba njegovati a capella.

Prate li vas vaši Tučepi financijski?

– Prate. Što god treba, tu su. Financirali su nam i pjesme. Općina pomaže nas i drugu, mješovitu klapu, Marine. Jedna naša članica pjeva u toj klapi.

Pjevačice su nam otkrile da imaju i autora u svojim redovima, Ružanu Kovač.

– Imamo hitmakera u klapi. Naša članica napisala je “Srićo moja” za klapu Contra, zatim pjesmu za klapu Brodarica “Ko bi te kleja” koju je izvela na Šibenskoj šansoni.

Sama autorica nam je rekla:

– Pišem pjesme zadnjih 4,5 godina. Tada sam odlučila krenuti “prema vani”. Prva uspješnica naše klape je pjesma “Jubav si moja” koju je uglazbio Duško Tambača. Nakon toga slijedi pjesma koju je otpjevao pokojni Vinko Coce s klapom Vinčace “Hvala ti pape” i nakon toga idu dvije za klapu Contra, te klapa Brodarica “Ko bi te kleja“. Ipak posebno mjesto zauzima pjesma kojoj je naša Romana Lalić Perković napravila glazbu, a ja tekst, a radi se o njenoj izvedbi pjesme “Jubi me morem” na Melodijama hrvatskog juga gdje je osvojila i nagradu.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0