Udruga AAA održala performans ispred Općinskog suda

Danas se održalo prvo ročište u tužbi grada Splita protiv tvrtke Lino d.o.o. čiji je vlasnik bivši nogometaš Darko Miladin i udruge Adria Art Annale

Jutros se pred općinskim sudom u Dračevcu održalo prvo ročište u tužbi Grada Splita protiv tvrtke Lino d.o.o. čiji je vlasnik bivši nogometaš Darko Miladin. Podsjetimo, Miladin je zbog svog hotela, kako ga optužuje umjetnička udruga Adria Art Annale, prisvojio prostor u vlasništvu države kojim se koristila udruga, a došlo je i do fizičkih sukoba.


– Na samom ročištu pojavio se i Darko Miladin sa svojim odvjetnikom što znači da je nakon više od 6 i pol mjeseci i ukupno 5 upućenih poziva ipak primio tužbu. U svom odgovoru na tužbu ponovno su pokušali osporiti postojanje udruge AAA priloživši izvadak iz registra iz 3. mjeseca kada je udruga ‘misteriozno’ nestala iz registra. Sudac Anto Božinović je odbacio zahtjev budući da je udruga davno reaktivirana te je potvrdio da je naša udruga ravnopravan suparničar u postupku. Drugi argument Miladinovog odvjetnika bio je da je prostorija trenutno u vlasništvu RH i da smo mi činom predaje prostorije Miladinu istu zapravo predali Republici Hrvatskoj te da Grad Split više nema ‘aktivnu legitimaciju’ u ovom postupku. Odvjetnica Grada Splita Mirna Veža i odvjetnik udruge AAA Goran Poljak kazali su kako njihovi argumenti nemaju nikakvo uporište, budući da se radi o posjedovnoj tužbi, a u trenutku podizanja tužbe neposredni, odnosno posredni posjednik bili su AAA i Grad Split.

– Sudac je uvažio opaske tužitelja te potvrdio da se u pet strana odgovora na tužbu tuženik uopće ne očituje o činu ‘smetanja posjeda’. Zatražen je i izlazak na teren od strane tužitelja što znači da bi se sve strane u postupku mogle ubrzo naći u “uzurpiranoj sobi” što bi mogao biti posebno dirljiv trenutak. Predloženi su svjedoci sa strane Grada, zaposlenice Pavićeve, danas nepostojeće službe za poslovne prostore, Pina Bujas i Dijana Ivančić Crnjak te članica udruge Tena Mustač i ja, kao predsjednik udruge. – kaže Antej Jelenić.

Prije samog ročišta, članovi udruge AAA su održali performans pred sudom koji je djelomično spriječila policija. Naime, pred sam ulaz suda donijeli su veliko platno apstraktne slike Bože Jelinića. Performans su nazvali “Umjetnost kuca na vrata institucija” jer smatraju da je neophodno uključiti umjetnički pogled, odnosno ‘jezik osjećaja’ u rad svih institucija, uključujući i sudove te ukazati na ogroman raskol između umjetnosti i institucija Republike Hrvatske.

 – Umjetnost snažno kuca na vrata zakržljalih institucija i poziva ih na promjenu. Umjetnost je jezik osjećaja koji zahtjeva najveću pažnju i uključenje svih ljudi u ravnopravno odlučivanje o zajedničkom prostoru. Ovim performansom želimo naznačiti da politika više ne pripada vlasti nego umjetnicima, odnosno svim slobodnim građanima. – kažu iz udruge.

Sljedeće ročište zakazano je za 13. veljače.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0