UBOJSTVO KOJE JE POTRESLO SPLIT Krvavi pohod Filipa Zavadlava: Danas je obljetnica Varoškog masakra

[FOTO + VIDEO] Naizgled nasumična pucnjava koja je postala poznata kao 'Varoški masakr', iza njega su ostala tri mrtva muškarca, a samo pukom srećom taj broj nije bio još veći


Prošlo je točno godinu dana od jednog od najstrašnijih zločina koji se odigravao na splitskim ulicama, možda ikad: kada je završio krvavi pohod mladića naoružanog Kalašnjikovom po samom središtu grada, naizgled nasumična pucnjava koja je postala poznata kao ‘Varoški masakr’, iza njega su ostala tri mrtva muškarca, a samo pukom srećom taj broj nije bio još veći.


Filip Zavadlav (26) uhićen je gotovo tri sata nakon što je ispalio prve rafale na trgu na Šperunu te subote oko 15:35 sati. Na mjestu je usmrtio vozača Yamahe XT 660 Marina Bobana (25), dok je suvozač na motociklu Jurica Torlak (38), teško ranjen, uspio pobjeći u obližnju Jerinu ulicu. Sakrio se u dvorište obiteljske kuće, no unatoč brzoj intervenciji tima medicinske pomoći – iako u to vrijeme još nije bilo jasno tko puca i zašto, Hitna pomoć je stigla na mjesto zločina – nešto kasnije je preminuo u splitskoj bolnici.

Za to vrijeme je prilika u crnom s automatskim oružjem u ruci nastavila šetati kalama Velog Varoša. Nakon Šperuna, Zavadlav je krenuo u Kamenitu ulicu, do obiteljske kuće Malvasija najvjerojatnije tražeći Jerka Malvasiju, a kako tamo nije nikoga pronašao, vratio se prema Radmilovićevoj, gdje je na Suzuki Burgmanu likvidirao Marina Ožića Paića (25).

Putem prema obiteljskom stanu na Skalicama je odbacio Kalašnjikov i streljivo (u kontejner za otpad), a policiji se mirno predao u 18:20 sati u kafiću Borsalino.

Za to vrijeme užim središtem grada vladala je prava panika – ‘obični’ policajci i teško naoružana interventna pretraživali su okolicu, a građene se pozivalo da ostanu u kućama, odnosno u širokom luku zaobilaze cijeli predio. Zahvaljujući videu počinitelja koji korača uličicama među prolaznicima – a ta Zavadlavova ‘nezainteresiranost’ za obične smrtnike potvrdila se nedavno pred sudom, za vrijeme pregleda snimki nadzornih kamera objekata na njegovom putu – na kojem ga je prepoznao djelatnik Centra za socijalnu skrb, koji je potom nazvao obitelj Zavadlav te u konačnici uspio dogovoriti predaju. Filip Zavadlav je brzo identificiran te uhićen.

Četiri mjeseca kasnije podignuta je optužnica, a u kolovozu je započelo suđenje. Filip Zavadlav se tereti za trostruko teško ubojstvo, jer je prema tužiteljstvu ‘… prema prethodno donesenoj odluci i planu, u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno…’ nabavio automatsku pušku te tako naoružan krenuo tražiti žrtve. Optužen je i zbog općeopasne radnje (jer je tijekom rafalne pucnjave, ali i pojedinačnih hitaca koje je ispalio, ukupno 37 streljiva pogodio Hyundai Matrix u kojem su bile tri osobe te dvorišna vrata kuće na Šperunu) te nedozvoljenog držanja oružja. Međutim, ta dva posljednja nedjela su minorna, imajući u vidu da za smrt trojice muškaraca može dobiti u nas maksimalnu moguću kaznu predviđenu zakonom, 50 godina!

Tijekom suđenja su izašle na vidjelo teške obiteljske okolnosti u kojima je Filip Zavadlav, najstariji sin para sa Skalica, živio i odrastao, prema iskazima susjeda, prijatelja i poznanika, upravo on je bio daleko najbolji član obitelji. Još ranije je također utvrđeno da mladić nije bio neubrojiv u vrijeme zločina, već samo ‘bitno smanjeno ubrojiv’. Tako mu se može suditi, dok će njegovo stanje rastrojenosti biti uzeto u obzir pri odmjeravanju eventualne sankcije… A postupak je došao gotovo do samog kraja, očekuje se presuda u iduća dva-tri ročišta.

KRONOLOŠKI SLIJED DOGAĐAJA Trostruko ubojstvo u Splitu: Uhićene dvije osobe, jedna se dovodi u vezu s ubojstvima

Moja reakcija na članak je...
Vau
5
Haha
0
Hagić
2
Hmmm
8
Plač
18
Grrr
4
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime