U Zadru oboren temperaturni rekord, prije točno 36 godina u Pločama izmjerena najviša temperatura zraka u Hrvatskoj

U Splitu (Marjan) danas je bilo najtoplije od početka aktualnog toplinskog vala

Vrući dani se nastavljaju. Toplinski val ni tijekom petka nije zaobišao Hrvatsku, a izrazito visoke temperature zraka bilježe se od Italije do Rumunjske.


Knin je danas s 40,9°C bio najtopliji grad u Hrvatskoj. Jučer je Knin postavio novi vlastiti apsolutni temperaturni rekord, a za novi je danas nedostajalo nekoliko desetinki stupnja. 40°C je danas zabilježeno na nekoliko mjernih postaja Cetinske krajine.

Jučer je Zemunik postavio novi apsolutni temperaturni rekord, a danas je tamo izmjereno 39,6°C. Susjednom Zadru (Puntamika) zato je danas pošlo za rukom oboriti dosadašnji apsolutni rekord. Tamo je danas izmjereno 36,3°C što je najviša vrijednost temperature zraka ikada službeno izmjerena u tom gradu. Dosadašnji rekord 36,1°C izmjeren je 2. kolovoza 1998., a mjerenja se na Puntamiki vrše od 1961. godine.

U Splitu se živa danas popela do 37,5°C, što znači da stari apsolutni rekord koji iznosi 38,6°C još nije ugrožen. Novu šansu za obaranje apsolutnog rekorda ova postaja smještena na Marjanu imat će tijekom subote.

Rijetka su planinska područja u kojem su najviše dnevne temperature tijekom petka bile ispod 35°C. Primjerice, u Komiži i na Palagruži danas je izmjereno 34°C, a u Dubrovniku 33°C.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0