U STO RIČI Dva puta po dva tovara

"Prijateji još od ditinjstva vežu tovare i uz žmul, dva duboka ih noć uvati"

Split, Veli Varoš, vrimena nika pasala, lipa. Dva težaka potla napornega rada u poju uvečer se vraćaju doma, svaki na svojega tovara i trefu se jušto prid Matinon konobon na Šperunu.


Prijateji još od ditinjstva vežu tovare i uz žmul, dva duboka ih noć uvati. E vaja doma poć, žene sigurno već očenaše od brige molidu. Ma sa’ gre ono pravo, svaki čovik ufalice tujega uzjaše i zadrimje. Tovar ka pametna beštija svaki u svoj dvor pojde fala Bogu s drugin gospodaron.

Žene se doma bidne incukale, sviću užgale i ostavile tovare i težake da u štali pametnije jutro dočekaju.

Manje poznate riječi:

beštija – životinja
incukat – izbezumiti
jušto – upravo
pasalo – prošlo
potla – poslije
težak – ratar
trefit – susresti
ufalice – greškom
užgat – upaliti
žmul – čaša

Nađan Dumanić je čakavski pjesnik i prozaist, satiričar i veliki zaljubljenik u povijest, kulturu i govor Splita. Stalni suradnik Radio Splita u emisiji „Kad se smijah, tad i bijah“. Do sada je objavljena zbirka pjesama „Moja dica o’besid“ svima dostupna u digitalnoj zbirci Splatina GKMM-a.


Ova priča je jedna od brojnih u zbirci kratkih priča od sto riječi – “Zona drabblea”, nastalih na radionicama drabblea u klubu Zona. Na ukupno sedam radionica, obrađeno je sedam žanrova: fantasy, horor, humor, kriminalistika, ljubavna drama, triler i znanstvena fantastika.

 Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0