Dana 19. prosinca 2017. godine u Hrvatskom saboru održana je završna konferencija EU-projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena – usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“, koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena, a čija je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Projekt je započeo 1. siječnja 2016. godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 437.172,29 EUR, s time da Europska unija sudjeluje s 350.000 EUR. Partneri na projektu su Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, Udruga Riječi/Prave/Predstave i Spona Code, a projekt podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ciljevi projekta su bili uklanjanje rodnih stereotipa, nametnutih rodnih uloga i „muških“ i „ženskih“ profesija, usklađivanje privatnog i poslovnog života i za žene i za muškarce, uklanjanje nejednakosti unutar obitelji, edukacija poslodavaca o važnosti senzibiliziranog pristupa majkama kao i promoviranje aktivne uloge očeva u formativnim godinama razvoja djeteta. Ovaj multidisciplinarni pristup na kojeg se projekt oslanjao višestruko je pohvaljen od strane Europske komisije. Tijekom projektnih aktivnosti projektni partneri surađivali su sa srednjim školama diljem Hrvatske, lokalnom i regionalnom samoupravom, javnim kompanijama i agencijama.

Sama pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, u svom izlaganju istaknula je važnost ovog projekta u cilju postizanje rodne ravnopravnosti, kao i činjenicu kako su u proces MAMFORCE audita uključene institucije iz javnog sektora, a što ne bi bilo moguće bez podrške EU. Na kraju konferencije upriličena je svečana dodjela MAMFORCE Standard-a koji je uručen predstavnicima Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, Hrvatskoj elektroprivredi, Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Poslovnoj inteligenciji i Verso Altimi.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0