TUŽNA PRIČA S ISTOKA SPLITA “Pronašli smo ga na klupi, imao je zdjelicu s hranom u rukama”

Preminuo je posljednji žrnovački beskućnik

Tužna se danas probudila Žrnovnica. Preminuo je posljednji beskućnik ovog podmosorskog mjesta, Božidar Marčinko, mještanima poznatiji kao Božo s Privora. Pronašli su ga jutros žrnovački vatrogasci koji su dugi niz godina vodili računa o njemu.


– Jučer smo vidjeli da je kašljao i da nije izgledao najbolje. Ugrijali smo mu gulaš i donijeli do klupe na kojoj je sjedio. Jutros smo komentirali kako nam je čudno da je u istom položaju kako smo ga i ostavili. Došli smo do njega, u ruci je imao zdjelu s hranom i bio je nepomičan. Tada smo shvatili da nas je napustio – priča nam Tomislav Mihanović, zapovjednik DVD-a Žrnovnica.

Mihanović kaže da je Božo bio vrlo skroman i nezahtjevan.

– Nikada ništa nije tražio ni pitao. Tek nekidan se uspeo uz stepenice vatrogasnog doma, što prije nije napravio. Pitao nas je možemo li ga prevesti do Privora, gdje je inače spavao, što smo naravno napravili. Sjećam se kada je bio veliki požar 2017., dobili smo ogroman broj konzervi, tada smo mu dali nekoliko stotina komada. Momci iz DVD-a znali su naručiti pizzu kada bi shvatili da je možda gladan – nadodaje Mihanović.

S Božom je često znao razgovarati mještanin Martin Marin.– Bio je boem, duša od čovjeka. Rodom je iz južne Hercegovine, a potom se preselio u Zagreb gdje je našao posao. Firma u kojoj je radio postala je kooperant splitskog Brodosplita pa je Božo završio u Škveru kao varilac. Međutim, kada je firma završila posao u Splitu, nije se želio vratiti u Zagreb nego je ostao u Žrnovnici u koju se zaljubio bez obzira na to što ovdje nije baš ništa.

Bio je nadničar i tako je zarađivao za život. Jednostavno, nije ga zanimao lagodan život i nije ga se moglo nagovoriti na bilo što. Nuđeno mu je više puta da ima usluge MoSta, odbio je. Također se o njemu brinuo i lokalni Crveni križ – govori nam Martin.On ima poruku za sve koji eventualno imaju informacije o njegovoj obitelji:

– Do sada nam se nitko nije javio od njegove obitelji. Čuli smo da ima brata u Zagrebu. Ako netko ima bilo kakvu informaciju ili ako neki član obitelji ovo pročita neka mi se javi na 098/936-7559.

Za sada ostaje da će biti pokopan u Žrnovnici jer je ona bila njegov odabir. Mogu reći da se javila osoba iz Žrnovnice koja želi ostati anonimna i koja će pokriti cijeli trošak sprovoda – kazao nam je Martin.

A danas se uz klupu na kojoj je Božo tako često boravio i na kojoj je proveo posljednje sate pale svijeće. Nakon Jusufa Kadušića, otišao je i posljednji žrnovački beskućnik.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
26
Haha
83
Hagić
20
Hmmm
12
Plač
1.6K
Grrr
209
Molim?
45

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime