Druga izraženija ciklona ovoga mjeseca djeluje na vrijeme u našem dijelu Sredozemlja. Ciklonalni centar u ponedjeljak ujutro nalazio se na području Italije, no tijekom dana premjestit će se nad srednji Jadran i premještati se dalje prema jugoistoku.

Očekivana sinoptička situacija danas u 16 sati (Crometeo WRF / MeteoAdriatic)

Već nakon jedne trećine rujna možemo govoriti o tome da je bitno ublažena velika ljetna suša, a u pojedinim dijelovima Dalmacije je i završena. Ipak, glavnina oborina tek je pred nama sljedeća 24 sata.

Spomenimo da su relevantni meteorološki centri prvog dana rujna izdali sezonsku prognozu za jesen 2017., a tada je najavljen nastavak sušnog razdoblja i u rujnu. Sezonske prognoze su već prvih deset dana rujna doslovno pale u vodu!

Novi tjedan donijet će nam i sunce i oblake. Nestabilno će biti početkom tjedna, stabilnije od srijede, a kraj tjedna donosi novu promjenu vremena.

Baška Voda, 10.9.2017.

U ponedjeljak će biti promjenjivo. Oblačnije u sjevernoj i srednjoj, a sunčanije na jugu Dalmacije, osobito u prvom dijelu dana. Ujutro će najviše kiše, pljuskova i grmljavine biti u sjevernoj Dalmaciji. Ponegdje je moguće izraženo grmljavinsko nevrijeme, velike količine oborina u kratkom vremenu i mjestimične bujične poplave. U drugom dijelu dana nevrijeme je moguće i u ostatku Dalmacije. Puhat će umjereno do jako jugo koje još ujutro na moru može imati vrlo jake do olujne udare. Jugo će u drugom dijelu dana slabiti i do večeri ponegdje okrenuti na istočnjak, na jugu Dalmacije na lebić, a na otvorenom moru na tramontanu. Minimalne jutarnje temperature zraka od 15 ponegdje u Zagori do 23°C ponegdje uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature od 21 do 29°C.

Utorak donosi nastavak nestabilno vremena. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja. Iako će i dalje biti povremene i mjestimične kiše i grmljavinskih pljuskova, oborine neće biti obilne kao u ponedjeljak, a suhih i sunčanih razdoblja bit će znatno više. Još u početku puhat će slabo do umjereno jugo, ali će se tijekom dana širiti umjerena tramontana i zapadnjak koji na moru povremeno mogu biti pojačani. Minimalne jutarnje temperature zraka od 10 do 15, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 27°C.Srijeda donosi postupno stabilizaciju vremena. Još će u početku ponegdje biti izoliranih grmljavinskih pljuskova, ali će veći dio dana biti pretežno sunčan i suh. Puhat će slaba do umjerena tramontana koja na moru srednje i južne Dalmacije ponegdje može biti pojačana. Minimalne jutarnje temperature zraka od 10 do 15, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

Četvrtak donosi pretežno sunčano vrijeme. Tijekom dana zapuhat će slabo do umjereno jugo koje popodne ponegdje na moru može biti pojačano. Minimalne jutarnje temperature zraka od 10 do 15, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 23 do 27°C.

U petak će se zadržati većinom sunčano, ali će biti nešto više oblaka u odnosu na četvrtak. Promjenjivo će biti jedno na krajnjem sjeveru Dalmacije gdje će povremeno biti slabe kiše. Puhat će slabo do umjereno jugo.

Subota i nedjelja donose promjenjivo vrijeme s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremena slaba kiša moguća je prvenstveno u sjevernoj Dalmaciji. Oblačnije krajem nedjelje, kada kiše može biti i u srednjoj Dalmaciji. Puhat će umjerno do jako jugo, na moru s vrlo jakim udarima. Bit će malo toplije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0