Ispunio obećanje: Svećenik iz Dola izgorenoj Žrnovnici poslao 120 litara maslinovog ulja

Svećenik iz Dola na otoku Hvaru ispunio je svoje obećanja koje je dao za žrnovačkim oltarom ovoga ljeta

Don Mario Zelanović, svećenik župe Dol na Hvaru, među vjernicima je poznat kao duhovni otac, a šira ga javno percipira kao priznatog maslina. Kako i ne bi kada ima čak 330 stabala maslina u poljima Norat i Sestrinska starina.


U danima berbe pomažu mu župljani, prijatelji i mnogi drugi, u jednom danu ih se zna skupiti preko 100.

Kralj maslinara među svećenicima ovog je ljeta boravio u Žrnovnici, gdje je na dan mjesta, na blagdan Velike Gospe, s lokalnim župnikom dom Marijem Matkovićem držao svetu misu. Bilo je to vrijeme mjesec dana nakon katastrofalnog požara u Žrnovnici u kojem je izgorjela sva okolna priroda, masline, voćnjaci, okućnice, automobili…

Don Zelanović obećao je tada Žrnovčanima da će do kraka godine donirati minimalno 100 litara maslinovog ulja. Ove godine suša je pogodila Dalmaciju, pa tako i masline, inače bi donacija bila i značajnija. Hvarski je svećenik svoje obećanje ispunio ovog prosinca, ulje je stiglo do žrnovačke župne kuće, a don Mario Matković ulje će podijeliti potrebitima ove župa za vrijeme božićnih blagdana.

Lijepo je vidjeti da se don Mario sjetio vlastitog obećanja koje je dao Žrnovnici ovoga ljeta, a bilo bi lijepo da se također ostvari barem dio od silnih obećanja koje su lokalni i državni političari dali Žrnovnici nakon požara, istoj onoj Žrnovnici koja danas pije vodu koja se nazova teničkom i koja nema kanalizaciju.

Zavidna biografija

Don Mario Zelanović rođen je u Sumartinu na Braču godine 1946., a za svećenika je zaređen 27. lipnja 1971. Od tada do danas je župnik u Dolu na Hvaru te je ujedno četvrt stoljeća bio župnikov suradnik u Starom Gradu, zatim je obavljao i službu župnika u dvjema hvarskim župama: petnaest godina u Selcima i devet godina u Sv. Nedjelji. Jedno desetljeće bio je dušobrižnik prognanika smještenih u starogradskim hotelima, a već je 16. godinu župnik i u Svirčima. Također je biskupijski povjerenik za pastoral pomoraca i ribara.


Don Mario je vrlo omiljen među vjernicima te je nadaleko poznat kao iskren, dobronamjeran i gostoljubiv čovjek, te mnogi o njemu govore da ima veliko srce. Za don Marija u njegovoj župi govore da je svjetski putnik i propovjednik, jer je propovijedao po mnogim župama Lijepe Naše, kao i na svim kontinentima, gdje su ga oni koji su ga slušali redovito prihvaćali s oduševljenjem. Uz višestruki pastoralan rad don Mario se bavi i gospodarstvom, pa ga nazivaju najvećim maslinarom među hrvatskim svećenicima.

Don Mario je i strpljivi ispovjednik i istinski Marijin štovatelj, časteći iskrenom odanošću Onu čije ime nosi. Izvorno mjesno blagdansko slavlje u Dolu, nazvano Gospa od Sela, zapravo je blagdan Gospina pohođenja po starom kalendaru, koje je stoljećima slavljeno 2. srpnja kao blagdan tek za jedan dio sela župe u Dolu. Don Mario je taj blagdan uzdigao ne samo na župnu i otočnu razinu, već je po njegovim predvoditeljima, mnogim hrvatskim biskupima, blagdan Gospe od Sela poznat i u mnogim područjima Hrvatske, a po jednom slovačkom biskupu koji je tom slavlju predsjedao, poznat je i u Slovačkoj.Velik je općekulturni doprinos don Marija Zelanovića zbog temeljite obnove i uzornog održavanja povjerenih mu crkvenih objekata, odnosno crkveno-kulturne baštine. Uskoro se župnikovom zaslugom očekuje otvorenje dolskog župnog muzeja s više stotina vrijednih izložaka. Svojevrsna je rijetkost i dolska župna kronika, koja je za Zelanovićeva službovanja dostigla već desetak svezaka. To će biti nezaobilazan povijesni izvor, jer sadrži vlastoručne rukopisne dojmove, osvrte i zapažanja mnogih župnikovih prijatelja i znanaca iz domovine i inozemstva, te mnogih uglednika, od kojih treba izdvojiti više desetaka biskupa-predvoditelja crkvenog slavlja Gospe od Sela, kao i kardinala Vinka Puljića, a osobito slugu Božjega Franju Kuharića koji je u slavlju sudjelovao 1982. godine. (Ika)

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0