Mediji su se raspisali o zimskom udaru koji nam slijedi sljedeći tjedan, a u prvi plan je isplivala “informacija” da će snijeg zabijeliti Split, Zadar i još neka područja uz obalu, pa čak i otoke. Nema sumnje, sljedeći tjedan donosi i buru i zahlađenje, ali nikako i snijeg bilo gdje u Dalmaciji uz more, ali krenimo redom…

Petak je donio povoljnije vremenske prilike u odnosu na prethodne dane. U većem dijelu Dalmacije je djelomično sunčano i suho. Malo kiše palo je samo na Korčuli.

Jutro je u Zagori bilo prohladno s minimalnim temperaturama od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 12°C. Sredinom dana osjetno je zatoplilo pa su temperature većinom od 12°C ponegdje u Zagori do 19°C ponegdje uz obalu.

Do kraja bit će djelomično sunčano, ali će prema večeri biti sve više naoblake kada su ponegdje mogući pljuskovi i grmljavina. Puhat će slabo jugo.

Subota donosi djelomično sunčano vrijeme. Ipak, ponegdje će biti prolazno povećane naoblake uz mogućnost tek slabih pljuskova. Ujutro tiho ili slabo jugo, popodne će zapuhati slab zapadnjak i sjeverozapadnjak koji će krajem dana biti nešto jači na moru sjeverne Dalmacije. Minimalne jutarnje temperature od 2 do 7°C u Zagor i 8 do 13°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 14 do 19°C.

Djelomično sunčana i većinom suha bit će i nedjelja. Više oblaka u drugom dijelu dana i navečer, osobito u Zagori gdje će mjestimice biti kiše i pljuskova. Puhat će slabo do umjereno jugo koje će u drugom dijelu dana ponegdje biti i jako. Kasno navečer jugo u okretanju na umjeren i pojačan lebić. Temperatura zraka u većini predjela bit će u blagom porastu.Ponedjeljak: Ciklona prolazi preko Jadrana

Sredozemna ciklone preko Jadrana će se premještati tijekom ponedjeljka. Zbog toga će biti umjereno do znatno oblačno uz čestu kišu, a ponegdje i pljuskove s grmljavinom. Ponegdje je moguće prolazno jače nevrijeme. Kiša će, sa zahlađenjem, u planinama  prelaziti u snijeg, prvo u sjevernoj Dalmaciji. U drugom dijelu dana susnježice i snijega može biti ponegdje u Zagori, osobito iznad 500 metra nadmorske visine. Navečer na sjeveru Dalmacije prestanak oborina. Puhat će umjereno do jako jugo, a potom oštro i lebić koji na moru mogu imati vrlo jake do olujne udare. Bura će već ujutro zapuhati u sjevernoj Dalmaciji i bit će olujna, a do večeri bura će se proširiti na veći dio obale. Navečer će podno obalnog gorja biti orkanskih udara bure preko 120 km/h.

Očekivana brzina vjetra i smjer u ponedjeljak ujutro

U područjima s jugom i lebićem još će biti toplo, a temperature će ponegdje dosezati i 17 stupnjeva. S burom osjetno hladnije, tako da će već ujutro u sjevernoj Dalmaciji temperature biti jednoznamenkaste, a u okolici Knina i blizu nule. Zahlađenje će se do večeri proširiti na veći dio Dalmacije.

Najjača bura u utorak

Najjača bura puhat će u Dalmaciji tijekom utorka, kada će ponegdje biti i orkanskih udara. Još u početku će biti promjenjivo, uz obalu i na otocima srednje i južne Dalmacije sa slabom kišom, u Zagori kišom i snijegom koji se neće zadržavati. U drugom dijelu dana prestanak oborina. Bit će hladno s najvišim dnevnim temperaturama od 2°C ponegdje u Zagori do 11°C ponegdje na otocima južne Dalmacije.

Očekivani udari vjetra i smjer u ponedjeljak ujutro

Od srijede bura i tramontana u postupnom slabljenju, suho i djelomično sunčano. Zadržat će se hladno sa sve hladnijim noćima. U drugom dijelu tjedna u Zagori će biti umjerenog jutarnjeg mraza.

Očekivane temperature zraka u noći na srijedu
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0