Posljednja dva prosinca u Dalmaciji nije pala ni kap kiše. Sudeći prema prognostičkim materijalima za sljedećih desetak dana, ovaj prosinac bit će suprotan: stižu nam obilne i višednevne oborine.

Zapravo prema našem dijelom Europe uspostavit će se direktna staza ciklona s Atlantika. Kao na traci, izmjenjivat će se jedna za drugom, a neke od njih bit će izrazito snažne i duboke.

To znači da je pred nama još samo jedan stabilan dan, a već u petak nam slijedi prva promjena vremena. Ipak, tek će s drugom ciklonom, onom u ponedjeljak, početi niz kišnih i izrazito vjetrovitih dana. Hoće li se u Splitu ponoviti dugo pamćeno plavljenje Rive kakvo se dogodilo 19.11.1999., tek ćemo vidjeti.

Četvrtak u većini predjela donosi pretežno sunčano vrijeme. Ipak, krajem dana u sjevernoj i dijelu srednje Dalmacije porast naoblake, a navečer može biti i koje kapi kiše. Puhat će slab, na moru samo ponegdje umjeren sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od -4 do 0°C, uz obalu i na otocima od 0 do 8°C. Najviše dnevne temperature većinom od 8 do 14°C.

Petak donosi umjereno do znatno oblačno vrijeme, povremeno uz kišu. Kiša će biti češća i obilnija navečer, kada na sjeveru Dalmacije može i zagrmjeti. Puhat će umjereno do jako jugo koje se popodne sve više okretati na umjereno do jako oštro koje će navečer još malo pojačati. Jutro malo toplije, osobito u Zagori. Najviše dnevne temperature bez veće promjene u odnosu na četvrtak.

Subota će biti vrlo promjenjiva s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Više kiše ujutro, a više suha vremena u drugom dijelu dana. U planinama će ponegdje biti snijega, a snježna granica će se sredinom dana ponegdje u Zagori spustiti na oko 400 metara nadmorske visine. Zapuhat će umjeren i pojačan vjetar sa zapada i sjeverozapada, navečer tramontana i bura. Jutro će biti najtopliji dio dana, a onda će temperatura danju sve više padati.

U nedjelju djelomično sunčano i veći dio dana suho. Kasno popodne i osobito navečer ponegdje može biti slabih oborina. Bura će već ujutro prestati, a u drugom dijelu dana zapuhat će slabo do umjereno jugo. Jutro će biti hladno, slab mraz je moguć i ponegdje uz obalu i na otocima. Danju hladno s najvišim dnevnim temperaturama od 4°C ponegdje u Zagori do 10°C na jugu Dalmacije.

Svi relevantni prognostički materijali ukazuju na veliku mogućnost početka izrazito kišovitog i vjetrovitog vremena od ponedjeljka. Pri tome bi najvjetrovitiji dan sljedećeg tjedna moga biti upravo ponedjeljak kada se očekuje olujno oštro (smjer S) koje će imati orkanske udare preko 120 km/h. Osim potpunog poremećaja pomorskog prometa, ovakav vjetar dizat će visoke valove, a nizak tlak zraka mogao bi donijeti ciklonalnu plimu, odnosno plavljenje nižih dijelova obale, osobito u drugom dijelu dana. Južni vjetrovi donijet će porast temperature, ali i obilnu kišu, pa ponegdje može pasti i preko 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Očekivana sinoptička situacija u nadolazeći ponedjeljak: Izrazito zgusnute izobare nad Jadranom s prednje strane duboke ciklone (ECMWF @ Meteociel)

Olujno oštro puhat će još početkom utorka, a onda će biti u slabljenu. Doći će do pada temperature zraka pa će kiša u višim planinama prijeći vrlo obilan snijeg. Kiša će vjerojatno nastaviti padati gotovo cijeli tjedan, pa bi se dijelovi Dalmacije mogli suočiti s problemima oko bujica, čak i zamućenih izvora. Do petka će u nekim višim planinama pasti i preko metar snijega!

Razvoj vremena za nadolazeće dane pratite na našem portalu!

Neki prognostički modeli sljedećih 7 dana dijelu JI Europe predviđaju preko 500 mm oborina!

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0