Kako smo jučer najavili na portalu, tijekom srijede nevrijeme je zahvatilo dio Dalmacije. Ciklona s pripadajućom hladnom frontom brzo se premješta preko Jadrana dalje na istok. Sredinom dana snažan zapadni vjetar (pulenat) zahvatio je šire splitsko područje.

VEZANI ČLANAK:

Prolazak hladne fronte donio je prolazno jače naoblačenje, kišu, pljuskove i grmljavinu, a dijelovi trogirskog i kaštelanskog zaleđa zabijelili su se od tuče. Tuča je prolazno padala i na obalnom području.

Naši čitatelji javljaju da se pred obalama Splita, kod Žnjana, oko 12 sati kratkotrajno formirala pijavica.

Najjači udar vjetra do 13 sati izmjeren je na mjernoj postaji na Svetom Juri na Biokovu i iznosio je orkanskih 149 km/h. Olujni udari pulenta bilježe se diljem obale i otoka od zadarskog do splitskog područja, a snažan vjetar nastavit će popodne napredovati prema jugu Dalmacije. Popodne će pulenat sve više zamjenjivati jaka, na moru i olujna tramontana koje će na vanjskim otocima i otvorenom moru prema kraju dana imati udare i jače od 120 km/h pa se očekuju daljnji problemi u prometu morem. Slabljenje vjetra uslijedit će u nadolazećoj noći.

Do 13 sati najviše kiše palo je u Zagori. Hrvace i Zadvarje su dobili 19 litara po kvadratnom metru, Sinj 16, Drniš 15, a na obali je najviše palo u Kaštelima (Gomilica), 15 litara.

S padom temperature zraka kiša je prešla u snijeg u planinama Dalmatinske zagore iznad 800 metara nadmorske visine.

Vrijeme će se prema kraju dana, usprkos jačanju tramontane, stabilizirati pa će biti i sunčanih razdoblja, prvo na sjeveru Dalmacije.

Jak vjetar remeti promet morem:

U prekidu su:

katamaranske linije: Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Milna-Vis, Split-Bol-Jelsa, Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Rijeka;
trajektne linije: Zadar-Premuda-Silba-Olib-Ist i Šibenik-Kaprije-Žirje.

Trajekt na liniji Split-Vela Luka-Ubli u 15:00 plovit će samo do Vela Luke.

Brodska linija Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Šepurine – Vodice plovi bez pristajanja u Prvić Luku.