SPLITSKO LJETO 100. izvedba Miljenka Đurana u “Eri s onoga svijeta”

Najizvođenija hrvatska opera izvest će se pokraj česme u Vrlici

U sklopu opernog programa 63. Splitskog ljeta i ove će godine najizvođeniju domaću operu Ero s onoga svijeta, ansambl Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split izvesti pokraj česme u Vrlici, na tlu s kojega je izvorno i ponikla, mjestu rođenja libretiste Milana Begovića, kao i rodnom mjestu mnogih folklornih poticaja što ih je skladatelj Jakov Gotovac tako nenadmašno ugradio u svoje remek djelo.


Solistima, zborom i orkestrom ravnat će maestro Hari Zlodre, a redatelj predstave koja na sceni splitskog HNK i na Splitskom ljetu živi još od premijere 2001. godine je Krešimir Dolenčić. Naslovnu ulogu Miće, odnosno Ere tumači tenor Miljenko Đuran kojemu je predstojeći nastup u Eri 100. tumačenje te uloge koju samo u Vrlici igra punih deset godina.

Ostali protagonisti su Valentina Fijačko Kobić u ulozi Đule, Terezija Kusanović kao Doma, Siniša Štork u ulozi Marka, Ljubomir Puškarić je Mlinar Sima, u ulozi Čobančeta nastupit će Tea Požgaj uz Zbor i Orkestar HNK Split, dok će plesne točke izvoditi Veterani plesnog ansambla KUDŽ Filip Dević iz Splita.

Ero s onoga svijeta, opera skladana na tekst književnika Milana Begovića, jedna je od rijetko izvođenih hrvatskih opera na stranim pozornicama, najviše u Njemačkoj. Podvig preodijevanja bogatog seljaka Miće koji tobože dolazi s onoga svijeta u namjeri da ispita ćud i odanost djevojke koju voli, razvija se u bogatom nizu komičnih situacija i zapleta. Opera je puna prekrasnih narodnih napjeva koje je Gotovac vještinom najvećeg majstora uklopio u svoje djelo. U Eri kuca svjež, živ scenski život, u operi žive ljudi s istinskim vrlinama i manama. Lišena patetike, puna iskričave satire, ta opera je jedno od najboljih djela slavenske operne literature.

Ulaznice za predstavu u prodaji su u Turističkoj zajednici grada Vrlike.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0